Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2016-11-04 11:03

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Se filmade föredrag om etik och antibiotikaresistens - Göteborgs universitet Till startsida

Se filmade föredrag om etik och antibiotikaresistens

Nyhet: 2018-01-09

Föredraget av Michael Millar, Barts Health NHS Trust, är ett av de 14 som filmades. Det handlar om ”Antibiotics, inequality, and early childhood development”.

Se filmade föredrag från symposiet om etik och antibiotikaresistens som institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori anordnade tillsammans med Centrum för antibiotikaresistensforskning på Göteborgs universitet i slutet av 2017.

– Det handlar främst om att hur vi kan hantera svåra värdekonflikter som uppstår när nödvändiga åtgärder ska genomföras. Antibiotikaresistens undergräver möjligheten att i framtiden bedriva mycket av den sjukvård vi idag tar för given. Risken för svåra epidemier och pandemier ökar. Antibiotikaresistens undergräver även hållbar matproduktion och livsmedelsförsörjning. Samtidigt ger bruket av antibiotika många viktiga fördelar, som stabila samhällen, god folkhälsa och billig mat. Det saknas därför drivkrafter att bromsa denna destruktiva utveckling, säger Christian Munthe, professor i praktisk filosofi på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori och en av de ansvariga för symposiet.

Världshälsoorganisationen, WHO, identifierar antibiotikaresistens som en global utmaning som hotar människors hälsa. Etikfrågor och värdekonflikter utgör en stor del av denna utmaning då det dagligen uppstår problem på alla möjliga nivåer, till exempel när det gäller beslut inom livsmedelskonsumtion, klinisk hälso- och sjukvård och matproduktion.

I november 2017 hölls den första stora internationella konferensen om detta ämne, organiserad av Centrum för Antibiotikaresistensforskning (CARe). Konferensen samlade världsledande forskare från en rad discipliner, som antropologi, ekonomi, etik, juridik, filosofi, politik och medicin. Forskarnas presentationer och diskussioner filmades och finns samlade på GU Play.

En programöversikt med länkar till respektive film finns här.

Länk till GU Play – alla 14 föreläsningar från CARe symposium 2017

AV:

Artikeln publicerades först på: flov.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04