Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • EUTOPIA-TRAIN-initiativ har beviljats SwafS-finansiering

  [2020-08-06] EUTOPIA-TRAIN är ett ambitiöst forskningsinitiativ som lanserades av EUTOPIA Alliance, ett nätverk av sex universitet som har tilldelats ett Erasmus + European Universities pilotprojekt. Den 24 juli 2020 beviljades EUTOPIA-TRAIN-initiativet finansiering under Horizon 2020 för stöd till forsknings- och innovationsdimensionen av europeiska universitet (SwafS).

 • 18,4 miljoner till forskning om klimat och ekonomi

  [2020-08-07] Två nationalekonomiska forskningsprojekt vid Handelshögskolan har tilldelats medel från forskningsrådet Formas, för att undersöka samband mellan klimat och ekonomi.

 • Inget högskoleprov i höst heller

  [2020-08-06] Att genomföra högskoleprovet hösten 2020 skulle innebära ökad risk för smittspridning - därför ställs det in. I stället ser det ut att bli två provtillfällen våren 2021.

 • 260 studenter fick testa sina kunskaper i företagsspel

  [2020-08-04] Under tre intensiva dagar fick drygt 260 förstaårsstudenter på Ekonomie kandidatprogrammet möjlighet att använda sina teoretiska kunskaper i företagsekonomi i praktiken. Både studenter och lärare fick nya insikter och kunskaper bland annat när det gäller samarbete och den digitala teknikens möjligheter.

 • Nytt blodprov upptäcker Alzheimers sjukdom lika exakt som dyra och komplicerade metoder

  [2020-07-31] Alzheimers sjukdom är svårdiagnosticerad vilket kan försvåra möjligheten att ge bästa möjliga behandling och vård. I en internationell studie som nu publiceras i tidskriften JAMA beskriver forskare ett nytt blodprov som upptäcker Alzheimers sjukdom innan de första symtomen utvecklats och har samma tillförlitlighet som dyra, komplicerade och mer svårtillgängliga metoder. Forskarna har hopp om att den nya metoden snart kan användas i vården.

 • Nät av potatisskal kan ge mer ålgräs

  [2020-07-30] Genom att grundförstärka sjöbotten med ett nät gjort på potatisskal kan förutsättningarna för att ålgräs ska rota sig öka betydligt. Det visar försök som gjorts av en internationell grupp forskare, bland annat från Göteborgs universitet. Metoden kan bidra till att motverka utarmningen av kustnära ekosystem.

 • 70 ungdomar har filosofikurs som feriejobb

  [2020-07-24] Ett utvecklande sommarjobb, tycker en av deltagarna. I sommar går cirka 70 ungdomar en treveckorskurs i kritiskt tänkande kallad Think! De vägleds av handledare som är alumner på Humanisten.

 • Sandstubbens arvsmassa anpassad efter vattnets salthalt

  [2020-07-17] Efter att ha studerat sandstubbar i salt och i bräckt vatten, från Saltö till Härnösand, är nu den lilla fiskens arvsmassa kartlagd. Resultaten visar att sandstubben anpassats genetiskt efter de lokala förhållanden som den lever i.

 • Pandemins påverkan på friluftslivet kartläggs

  [2020-07-16] En studie vid Göteborgs universitet ska undersöka hur Coronapandemin har ändrat friluftsvanorna i Västra Götaland. Med hjälp av allmänheten hoppas forskarna få en bild av naturens roll för människor i kristid.

 • AI-agenter kan lära sig att kommunicera effektivt

  [2020-07-15] Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en metod för att studera hur språk utvecklas som ett effektivt verktyg för att beskriva mentala bilder. I en ny studie visar de att så kallade artificiella agenter på egen hand kan lära sig att kommunicera på ett artificiellt språk som liknar mänskligt språk. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

 • Vanligt med spridning av influensavirus i sjukhusmiljö

  [2020-07-15] Var fjärde inneliggande patient med influensa under en given säsong visade tecken på att ha smittats i vården. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet om influensaspridning på sjukhus och hur problemen kan åtgärdas.

 • Läkemedel mot prostatacancer i ny studie om covid-19

  [2020-07-15] Svenska forskare ska i en ny studie undersöka om ett läkemedel som används vid prostatacancer även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Förhoppningen är att läkemedlet, som bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, ska korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

Fler nyheter

Presskontakt

Ulrika Lundin

Pressekreterare 

031–786 67 05
070–775 88 51
ulrika.lundin@gu.se

Thomas Melin

Pressekreterare

031–786 3404
073–404 2021
thomas.melin@gu.se

Expertarkivet

Göteborgs universitet sammanställer regelbundet expertlistor som en tjänst till journalister. Några exempel:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?