Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Sanne Kofod Olsen blir ny dekan på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-25] I september tar Sanne Kofod Olsen över som dekan på Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Hon har tidigare varit chef för Museet for Samtidskunst och rektor för Konstakademin i Köpenhamn.

 • Fokus på ansvar under Almedalsveckan

  [2018-05-24] Göteborgs universitets medverkan på Västsvenska Arenan 2018 genomsyras av samhällsansvar. I ett flertal seminarier diskuteras universitets roll i samhället och hur forskares mångsidiga kunskap kan hjälpa politiker och andra beslutsfattare i Almedalen att hitta lösningar på samhällsutmaningar.

 • E-cigaretter kan vara en fara för hälsan

  [2018-05-24] Två av fem pojkar på gymnasiet har provat e-cigaretter vars söta smak och ångor kan påverka hälsan negativt. De kan även vara en väg till att börja röka vanliga tobakscigaretter. Det visar en ny rapport om användning, attityder och potentiella hälsoeffekter när det gäller e-cigaretter.

 • Medalj till kåraktiva studenter

  [2018-05-23] ¿ Fortsätt lägga er i, ställa krav och föreslå förändringar! Det uppmanade rektor Eva Wiberg i sitt tal den 22 maj när Göteborgs universitets diplomeringsceremoni hölls för första gången. Ett trettiotal kåraktiva studenter hedrades då för sina värdefulla insatser för sitt lärosäte.

 • Så blir ett barnbibliotek om barn själva får bestämma

  [2018-05-23] När den nya barnavdelningen på Malmö stadsbibliotek skulle utformas var barnen delaktiga i processen. Forskare från Centrum för konsumtionsvetenskap följde arbetet och har utvecklat en modell för delaktighet.

 • Både möjligheter och svårigheter med digitalt berättande i förskoleklassen

  [2018-05-23] Digitala verktyg i förskoleklassen innebär både möjligheter och svårigheter när barn instrueras att skapa berättelser. Det innebär också en utmaning för förskollärarna. En aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visar hur viktigt lärarstödet och instruktionerna är för hur barn engagerar sig i berättande med digitala verktyg.

 • Tillväxthormon kan ge nytt hopp för strokeöverlevare

  [2018-05-23] Mindre trötthet och bättre återhämtning av kognitiva förmågor som inlärning och minne. Det kan bli effekter vid behandling med tillväxthormon efter en stroke, visar en experimentell studie på möss publicerad i tidskriften Stroke.

 • Ladda ner kortfattad fakta om väljare och val

  [2018-05-23] Nu har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet publicerat ett antal faktablad om val och väljarbeteende på sin hemsida. Dessa beskriver demokratistatistik på ett kortfattat sätt och är gratis och fria att ladda ner.

 • Jyoti Mistry ny filmprofessor på Akademin Valand

  [2018-05-22] Den internationellt erkända filmskaparen och forskaren Jyoti Mistry är ny professor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Jyoti Mistry har mångårig erfarenhet både från arbete med filmutbildning och med egen konstnärlig verksamhet.

 • Tidigare Handelshögskole-professorn Karl Erik Gustafsson har gått ur tiden

  [2018-05-22] Vår tidigare medarbetare, professorn i massmedieekonomi Karl Erik Gustafsson har avlidit efter en längre tids sjukdom.

 • Yanny eller Laurel? - lingvist förklarar varför vi hör olika

  [2018-05-21] Det cirkulerar ett ljudklipp i sociala medier där en röst säger ett ord som folk uppfattar helt olika. Vissa hör Yanny, andra hör Laurel. Lingvisten Julia Forsberg vid Göteborgs universitet reder ut hur det kan komma sig.

 • Allt fler svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare

  [2018-05-18] Nätverket Scholars at Risk växer, både i världen och i Sverige. Nu står fyra svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare. Göteborgs universitet är ett av dem.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?