Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

Nyheter

• Funktionsnedsatta upplever att bemötandet från personalen är det största hindret när de vill åka kollektivt

[2019-12-13] De kommer fram i tid och inte heller är det något större krångel att lösa biljett. Det uppger personer med omfattande funktionsnedsättning som fått svara på hur de tycker det är att resa med kollektivtrafiken. Istället är det bemötandet från personalen som är det stora problemet.

• Vuxna som vill belöna sig själva ny målgrupp för julkalendern

[2019-12-12] Den första svenska adventskalendern kom 1934 och skulle samla in pengar till flickscoutrörelsen. Idag vänder sig många julkalendrar till vuxna som vill belöna sig med konsumtionsvaror i form av till exempel parfymer eller extra lyxiga bitar av choklad.

• AI-metod utses till en av årets mest spännande upptäckter inom optikforskning

[2019-12-12] Optics & Photonics News har valt Saga Helgadottirs forskning om deep learning för partikelspårning som ett av årets viktiga genombrott. ¿ Detta har varit ett riktigt bra år för mig, forskningsmässigt. Min publicering som presenterar en ny AI-metod väckte mycket uppmärksamhet, säger Saga Helgadottir, doktorand vid institutionen för fysik.

• Kultur centralt för samhörighet i Västsverige

[2019-12-12] Den senaste västsvenska SOM-undersökningen visar att färre än hälften av västsvenskarna känner samhörighet med personer från andra kulturer. Frågor om mångkultur polariserar i lägre utsträckning än frågor om ekonomi och miljö. Kulturutflyktsmål i regionen är mindre besökta men mer tillgängliga idag än för tjugo år sedan. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Ingen kommer undan kulturen.

• Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

[2019-12-11] Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar ett betydligt enklare sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet genom ett blodprov. Ett sådant test kan ge förutsättningar för att ta fram botemedel mot demenssjukdomen.

• Ny säsong av podcasten Inside the Box

[2019-12-11] I september 2019 introducerade Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet (VKM) tillsammans med Folkuniversitetet den nya samtals- och podcastserien Inside the Box. Vid fem tillfällen under hösten samlades forskare, museiintendenter, konstnärer och journalister för att diskutera spännande ämnen. Nu planeras en fortsättning för 2020 och vårens program är nästan helt klart.

• Utbildningsvetenskapliga forskningsfronten visade upp sig på Göteborgs universitet

[2019-12-11] I början av december var Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet värd för Resultatdialog 2019, Vetenskapsrådets årliga konferens inom utbildningsvetenskap. - En möjlighet till utbyte och möten mellan forskare, säger professor Karin Rönnerman, som koordinerade konferensen på Pedagogen.

• ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

[2019-12-10] Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC Consolidator Grant. Europeiska forskningsrådet ger honom tjugo miljoner kronor till hans forskning, som i förlängningen kan leda till att fler patienter får skräddarsydd behandling för sin unika typ av diabetes.

• Elevers röster lyfts fram i bok om hot och våld i skolan

[2019-12-09] Hot, våld och trakasserier i skolan uppmärksammas allt oftare och väcker debatt. Mer sällan kommer dock eleverna själva till tals. I en nyutkommen bok skriven av forskare vid Göteborgs universitet vittnar eleverna om hur våld och kränkningar finns i deras vardag. De uttrycker även vad de anser krävs för att skapa en trygg och säker skola.

• Ny studie ökar kunskap om folksjukdomar

[2019-12-05] När proteiner i hjärnan bildar fällningar till olösliga aggregat kan sjukdomar som till exempel Alzheimers eller Parkinsons uppstå. Nu har en forskargrupp kommit ett steg närmare till att förstå denna process.

• Förmaksflimmer ökar risken för demens

[2019-12-04] Den som har förmaksflimmer löper nästan tre gånger ökad risk att utveckla demens även om man inte får en stroke. Det visar en ny studie från AgeCap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

• Salthalt i havet påverkar jätteostronets skal

[2019-12-04] Salthalten i våra hav förväntas ändras i takt med de globala klimatförändringar som pågår. I en ny avhandling undersöks hur salthalten påverkar det Japanska jätteostronets möjlighet att bygga upp sitt skal.