Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Ny metod kartlägger hur is format landskap på Mars

[2018-10-18] Isens betydelse för hur planeten Mars landskap ser ut är lite av en gåta. Genom en ny metod ökar nu förståelsen för hur isen påverkat landskapet på de norra slätterna på Mars.

• Bristande återkoppling för gymnasister på yrkesprogram

[2018-10-18] Var tredje ungdom i åldern 16-20 år studerar på något av de tolv nationella yrkesprogram inom gymnasieskolan som leder till en yrkesexamen. I formandet av yrkesidentiteten är återkopplingen både från lärare och från personer de möter under den arbetsplatsförlagda utbildningen mycket viktig. Men där brister det, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Föreläsning: Utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa

[2018-10-17] Nya metoder ger ny kunskap om utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa. Om detta berättar arkeologen professor Eszter Bánffy, som har utsetts att hålla årets Felix Neubergh Lecture. Föreläsningen hålls den 30 oktober klockan 16.00 i Göteborgs universitets aula i Vasaparken. Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna. Föreläsningen hålls på engelska.

• Politiker och tjänstemän kluvna till robotar i socialtjänsten

[2018-10-17] Initiativet i Trelleborg att låta robotar besluta om försörjningsstöd upplevs ge snabbare service, ökad fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är det en känslig fråga då den sökande är i en sårbar position och det finns vissa brister i transparens kring vem som tar besluten, visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

• Klassisk 1800-talsroman blir webbportal

[2018-10-17] Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke publicerades 1834. Med hjälp av digital teknik kan du snart ta del av berättelsen, karaktärerna och platserna på ett helt nytt sätt.

• Stora kunskapsluckor i forskning om sexuella trakasserier i akademin

[2018-10-15] Idag, på årsdagen av #metoo, släpper Vetenskapsrådet en rapport om sexuella trakasserier i akademin. Rapporten är den första heltäckande översikten av det internationella kunskapsläget på området. Den visar att förekomsten är utbredd, och att det bland annat saknas forskning om förövare och om konsekvenserna för arbetsmiljö och organisation.

• Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

[2018-10-12] På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi. - Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.

• Barn till högutbildade föräldrar överrepresenterade i kulturskolan

[2018-10-11] Barns ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital har stor betydelse för om barn deltar i och uppskattar kulturskolans frivilliga utbildningar. Den typiska svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar, visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

• Ivar Arosenius konstnärskap i digitalt arkiv

[2018-10-11] För allmänheten är han mest känd för sin bilderbok Kattresan, men Ivar Arosenius hann producera oerhört mycket konst under sin korta levnadstid. På nyårsdagen 1909 avled han i blödarsjuka, endast 30 år gammal. Nu samlas en stor del av hans produktion i ett - ganska så unikt - digitalt arkiv.

• Kvinnsam firar 60

[2018-10-09] Ökad synlighet, tillgänglighet och sökbarhet, det är vad KvinnSam kommer att satsa på efter att i våras ha blivit ny universitetsgemensam forskningsinfrastruktur. I höst firar biblioteket dessutom 60 år med en utställning samt en jubileumskonferens.

• Intresset för föräldraskapsstöd större än utbudet

[2018-10-09] Hur vill tonårsföräldrar ta emot föräldraskapsstödsinsatser? Frågan undersöks av forskaren Karin Wallgren Thorslund. Hennes studier visar att en av barriärerna till föräldraskapsstöd är bristande information om att insatserna finns.

• Årets ekonomipristagare besvarar avgörande frågor om långsiktig tillväxt och globalt välstånd

[2018-10-08] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år William D. Nordhaus, Yale University, New Haven och Paul M. Romer, NYU Stern School of Business, New York, USA. Två mycket välförtjänta mottagare, tycker Handelshögskolans professorer Thomas Sterner och Ola Olsson.