Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Göteborgs universitet kammar hem stort Erasmus+ anslag

  [2019-06-26] Göteborgs universitet och Eutopia-alliansen blir ett av sjutton pilotprojekt som får finansiering av EU-kommissionen inom ramen för det nya prestigeprogrammet 'European Universities'. Utlysningen syftar till att skapa fördjupade och strategiska samarbeten för att anta de samhällsutmaningar som Europa, och den europeiska universitetssektorn, står inför.

 • Stort intresse för Upptäckarklubben

  [2019-06-26] Intresset för höstens Upptäckarklubb har i år varit rekordstort, med tre gånger så många anmälda som antalet lediga platser. - Det är fantastiskt roligt att så många har uppmärksammat aktiviteten och att intresset är så stort, säger klubbledaren Caroline Adiels.

 • Komplexa samspel i genetiken bakom barns födelsevikt

  [2019-06-26] Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.

 • Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

  [2019-06-26] Samhället står inför många miljömässiga utmaningar bland annat när det gäller ökat avfall och man pratar ofta om innovationer som lösningen. Trots ökade miljökrav går förändringarna långsamt i den etablerade produktionsindustrin. Genom att följa mjölkförpackningens väg genom en designprocess konstaterar Sandra Samuelsson att de många olika intressen och krav som finns längs produktionskedjan gör det komplicerat att implementera förändringar. Hållbarhetsarbetet skulle ha mycket att vinna på om det genomförs industrigemensamt i stället för att varje del i kedjan arbetar för att få igenom sina intressen.

 • Unga engageras i samtal om demokratin

  [2019-06-25] Ett Gothia Cup för demokratisamtal, så beskriver Urban Strandberg tankesmedjan International Youth Think Tank som presenterades under en presskonferens på Gothia Towers på måndagen. - Tanken är att överbrygga gapet mellan de unga människor i Europa som vill bidra till en bättre värld och de makthavare som fattar besluten.

 • Livslång ohälsa efter exponering för kemiska vapen

  [2019-06-25] Personer som exponerats för kemiska stridsmedel får ofta kroniska skador på exempelvis lungor, hud och ögon, men de drabbas också av depression, ångest och självmordstankar. Det framgår av forskning på överlevare från gasattacken mot kurdiska Halabja i Irak 1988.

 • Språkbarriärer kan hindra föräldrars delaktighet i neonatalvården

  [2019-06-24] Ett varmt leende och en omsorgsfull hand på axeln är inte nog för att överbrygga de språkbarriärer som kan uppstå mellan föräldrar och vårdpersonal inom neonatalvården när föräldrarna inte behärskar svenska språket. I en avhandling lyfts frågor om när och hur tolkhjälp bör anlitas.

 • Handelshögskolestudenten Anna Forkman är årets Sten-Olof Palm-stipendiat

  [2019-06-20] Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Anna Forkman från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som får ett års praktik på Swedish-American Chamber of Commerce i Washington D.C. samt 240 000 kr för att täcka boende och uppehälle under perioden. Stipendiet delas ut av Göteborgs Köpmannaförbund.

 • Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

  [2019-06-20] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

 • Ny bok visar olika sidor av det växande området ekokritik

  [2019-06-20] Inom ekokritik studeras hur människor i till exempel texter och filmer samspelar med det icke-mänskliga, som djur, växter, hav och sand. Nu kommer en ny antologi om ekokritik där fem medarbetare vid Göteborgs universitet har skrivit varsitt kapitel.

 • Arbetet med ny byggnad för Konstnärliga fakulteten fortsätter

  [2019-06-20] Utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen mellan Korsvägen och Götaplatsen har tagit ytterligare ett steg mot visionen att skapa en mötesplats för humaniora, konst och kultur. Göteborgs universitet har beslutat att gå vidare i processen med att samla Konstnärliga fakulteten vid Näckrosen.

 • Arbetet med ny byggnad för Konstnärliga fakulteten fortsätter

  [2019-06-20] Utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen mellan Korsvägen och Götaplatsen har tagit ytterligare ett steg mot visionen att skapa en mötesplats för humaniora, konst och kultur. Göteborgs universitet har beslutat att gå vidare i processen med att samla Konstnärliga fakulteten vid Näckrosen.

Fler nyheter

Presskontakt

Ulrika Lundin

Pressekreterare 

031–786 67 05
070–775 88 51
ulrika.lundin@gu.se

Thomas Melin

Pressekreterare

031–786 3404
073–404 2021
thomas.melin@gu.se

Expertarkivet

Göteborgs universitet sammanställer regelbundet expertlistor som en tjänst till journalister. Några exempel:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?