Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-12 16:43

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Globala målen julkalender lucka 13: Bekämpa klimatförändringarna

[2018-12-13] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 13: Bekämpa klimatförändringarna.

• Göteborgs universitet går med i europeiskt nätverk

[2018-12-13] Under onsdagen skrev rektor Eva Wiberg på en överenskommelse om deltagande i universitetsnätverket Eutopia, en ny allians bestående av sex europeiska universitet.

• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-13] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.

• Havsisen påverkar både ozonskikt och klimat

[2018-12-13] Sedan länge vet vi att halogenerade ämnen som innehåller fluor, klor och brom, bryter ner det UV-skyddande ozonskiktet i atmosfären. Ny forskning konstaterar nu att bromerade ämnen finns i nybildad havsis, även på vintern. Och eftersom klimatförändringarna nu gör att havsis smälter i större utsträckning än förr, för att sedan nybildas, påverkar detta ozonskiktet och därmed klimatet.

• Patrik Rorsman får Nordiska Medicinpriset 2018

[2018-12-12] Patrik Rorsman, professor i cellulär endokrinologi vid Göteborgs universitet, är en av två mottagare av årets Nordiska Medicinpris. Han får priset för sina grundläggande studier om cellulär och molekylär reglering av hormonproduktion av olika celler i bukspottkörteln, och för att han klargjort hur dessa celler reagerar på förändringar av blodsockerkoncentration.

• Globala målen julkalender lucka 12: Hållbar konsumtion och produktion

[2018-12-12] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 12: Hållbar konsumtion och produktion.

• Migrationsverket ny partner till Handelshögskolan i Göteborg

[2018-12-12] Migrationsverket är ny Public Associate Partner till Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Samarbetet omfattar bland annat kompetensutveckling och kontakt med forskare och studenter.

• Forskning om antibiotikaresistens får 25 miljoner från VR

[2018-12-11] Vetenskapsrådet har beslutat att anslå drygt 25 miljoner kronor de närmsta sex åren till en tvärvetenskaplig forskningsmiljö under ledning av professor Joakim Larsson vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet.

• Nytt projekt undersöker svältkatastrofer som massvåld

[2018-12-11] Vem har intresse av att minnas - eller glömma - hungerkatastrofer? Det är en av frågeställningarna i det nya projektet Svältkatastrofer som massvåld: Mot en ny förståelse av våld, minne och ansvarsutkrävande i relation till hungersnöd, som leds av Camilla Orjuela och Swati Parashar vid Institutionen för globala studier. Projektet tilldelades nyligen 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet (VR).

• Kraftigt sänkt fysisk aktivitet bland äldre barn och ungdomar

[2018-12-11] Mellan år 2000 och 2017 sjönk den fysiska aktiviteten, mätt i steg per dag, med 24 procent för 14-åriga flickor och med 30 procent för jämnåriga pojkar. Det visar en studie vid Göteborgs universitet som jämfört den vardagliga fysiska aktiviteten bland äldre barn och ungdomar i några kommuner i sydöstra Sverige.

• 1970-talets förändrade syn på jämlikhet banade väg för 1990-talets skolpolitiska systemskifte

[2018-12-11] De skolpolitiska reformer som genomfördes runt 1990 har kallats för ett systemskifte och beskrivits som en förflyttning högerut. Men var det verkligen en sådan skolpolitisk totalomvändning? En ny avhandling visar att 1990-talsidéerna om en ökad valfrihet för individen går att spåra redan i 1970-talets mer vänsterpräglade skolpolitik och den tidens idéer om jämlikhet.

• Globala målen julkalender lucka 11: Hållbara städer och samhällen

[2018-12-11] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Lucka 11: Hållbara städer och samhällen.