Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

Nyheter

• Samverkan i fokus när världens miljöekonomer möter praktiker och beslutsfattare i Göteborg

[2018-06-20] Farliga kemikalier är ett växande problem för både ekosystem och människor och att utforma ett effektivt regelverk en stor utmaning för beslutsfattare. Under den internationella miljöekonomikonferensen WCERE 2018 på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet diskuterar miljöminister Karolina Skog framtida styrmedel för kemikalier med internationella forskare och experter. Seminariet är en av 40 programpunkter där olika samhällsaktörer möts.

• Ensam och långvarig kamp för personer med svår fetma

[2018-06-20] Flertalet personer med svår fetma för en ensam och långvarig kamp mot sina kilon. I en studie, som spänner över tio år, uppger 83 procent att de hela tiden anstränger sig för att gå ner i vikt eller undvika viktuppgång.

• Evolutionen kan rädda musslor från havsförsurning

[2018-06-20] Musslor och ostron kan drabbas av ett allt surare hav eftersom de har skal av kalciumkarbonat. Hur mussellarver reagerar på miljöförändringar, och deras möjlighet att anpassa sig till lägre pH-värden, har stor betydelse för överlevnaden, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Göteborgs universitet i historiskt samarbete kring praktiknära forskning i skolan

[2018-06-19] Nu har Göteborgs universitet och de kommunala skolhuvudmännen i Göteborgsregionen kommit överens hur arbetet i det så kallade "ULF-avtalet" ska se ut. Genom överenskommelsen tas nu det första steget mot att bygga ett hållbart samarbete kring praktiknära forskning i skolan.

• Medborgarforskare utvecklar expertis om galaxbilder

[2018-06-19] Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt stora datamängder i ett medborgarforskningsprojekt som handlar om att klassificera galaxer. - Vi ser hur intresserade volontärer har utvecklat expertis som vi forskare inte har räknat med, säger Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori och en av de ansvariga för studien.

• Viktigt vara öppen för att prata sex med unga canceröverlevare

[2018-06-19] Känslan av att inte vara attraktiv, och missnöje med den sexuella förmågan. Det är verkligheten för många tonåriga och unga vuxna canceröverlevare. Forskning från Sahlgrenska akademin ger nu röst åt en grupp som ofta har en tuff resa tillbaka till ett normalt liv.

• Ungas digitala kompetens i fokus på konferens

[2018-06-18] Vad innebär egentligen digital kompetens och digitalt medborgarskap och vad bör det innebära? Detta är några av de frågor som behandlas på konferensen #PopUpDig18 vid Göteborgs universitet 19 juni.

• Ny ledning utsedd för IT-fakulteten

[2018-06-18] Rektor Eva Wiberg har fattat beslut om att utse Dick Stenmark till ny dekan och Miroslaw Staron till ny prodekan för IT-fakulteten.

• Göteborgs universitet deltar i utbildningssatsning inom AI

[2018-06-18] Regeringen satsar 40 miljoner på högskoleutbildning inom artificiell intelligens (AI). Göteborgs universitet är ett av sju lärosäten som ingår i satsningen, som ska bidra till att möta arbetsmarknadens behov av omställning och fördjupade kunskaper inom AI.

• Göteborgs universitet stödjer Horizon Europe-uttalande

[2018-06-18] Genom uttalandet understryker nätverken vikten av att den europeiska kommissionen/parlamentet bland annat garanterar en ökad budget till ramprogrammet.

• Svensk vapenexport inte enbart driven av nationella intressen

[2018-06-18] Svensk vapenhandel påverkas både av nationella egenintressen och höga ideal kring internationellt utvecklingssamarbete. Den har också mycket större betydelse för varumärket Sverige än vad som framkommer i den svenska offentliga debatten. Det sägs i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Ökad kunskap hos fritidsbåtsägare ger bättre havsmiljö

[2018-06-18] Med egen båt ökar möjligheten att nå fina bad och stränder i skärgården. Men rekreation med fritidsbåtar kan också påverka våra kuster och hav. En ny doktorsavhandling framhåller hur fritidsbåtsägare kan använda havet på ett mer hållbart sätt.