Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Viktig forskning om tandimplantat väcker debatt

[2019-02-22] Göteborgs universitet har en av världens främsta akademiska miljöer inom odontologisk forskning, med hög internationell rankning och även starkt stöd från drabbade patientgrupper. Som all forskning står verksamheten under ständig granskning. Just nu finns även en opinion, i bland annat sociala medier, mot en studie på tandimplantat.

• Gemensam satsning på forskning om hållbar stadsutveckling

[2019-02-22] Chalmers och Göteborgs universitet har beslutat att tillsammans fortsätta utveckla forskningsområdet hållbar stadsutveckling. Det gemensamma centrumet Mistra Urban Futures, får nu en förändrad organisationsform. Både Mistra Urban Futures Göteborgsplattform och det internationella sekretariatet ska organiseras inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

• Små djur med stor påverkan

[2019-02-21] Hoppkräftor, som är världens vanligaste djur, släpper ut unika ämnen i havet. Ämneshalterna är tillräckligt höga för att påverka havets näringsväv, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Studierna visar också att växtplankton i havet upptäcker hoppkräftornas speciella doft och gör sitt yttersta för att undvika att bli uppätna.

• Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

[2019-02-21] Att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter och att vara fysiskt aktiv i medelåldern kan minska risken att drabbas av demens senare i livet. Det visar en studie från forskare vid AgeCap, Centrum för ådrande och hälsa, vid Göteborgs universitet. Studien publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neurology.

• Alkoholkonsumtion och alkoholrelaterade skador ökar bland äldre

[2019-02-21] Äldre i Sverige dricker mer idag än tidigare. Samtidigt blir de alkoholrelaterade skadorna bland äldre fler, eftersom känsligheten för alkohol liksom risken för skador och sjukdomar ökar med stigande ålder. Den visar en ny rapport från bland annat Göteborgs universitet som också slår fast att det inte ligger något i föreställningen att måttligt alkoholbruk skulle kunna vara nyttigt.

• Renässans för hantverkstillverkat murbruk

[2019-02-21] För att anpassa murbruk till nya byggnadsmaterial och industriella metoder förändrades under 1900-talet innehållet i mur och putsbruk. Förändringen innebar att kunskap om historiska material och metoder för framställning av bruk gick förlorad. Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att historiska bindemedel och bruk är möjligt att framställa och använda i nutida putsrestaureringar.

• Radiologer lär algoritm analysera hjärtbilder

[2019-02-20] Den unika forskningsstudien SCAPIS blir utgångspunkt för ett av de första projekten inom Life Science att genomföras på samverkansplattformen AI Innovation of Sweden. I ett första steg ska datorerna lära sig analysera hjärtbilder tagna av datortomograf, och det är radiologer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står för facit.

• Ny partikeldetektor ökar möjligheter för grundforskning

[2019-02-19] En student vid institutionen för fysik har, tillsammans med svenska och tyska forskare, utvecklat en neutralpartikeldetektor baserad på grafen. Den nya partikeldetektorn förbättrar förutsättningarna för detektion av neutrala partiklar.

• Ny rapport om mikroplasters skadlighet

[2019-02-19] I en ny rapport konstateras att än så länge utgör platspartiklar i miljön inte någon stor risk för människa eller miljö. Men nuvarande kunskapsläge är begränsat, och situationen kan förvärras om plastföroreningar fortsätter att öka i nuvarande takt, enligt författarna.

• Rektor drar tillbaka varsel om uppsägning för professor fälld för oredlighet i forskning

[2019-02-18] Efter beskedet från Statens Ansvarsnämnd (SAN) i december om att avskriva ärendet om att avskeda professorn som fällts för oredlighet i forskning, har rektor nu beslutat att även dra tillbaka varslet om uppsägning.

• Skogsbranschens digitalisering i fokus på konferens

[2019-02-14] Vid konferensens Skogens digitalisering kommer ny forskning från Göteborgs universitet presenteras som visar hur digitaliseringen förändrar premisserna för hur skogsbolagen kan göra affärer i framtiden. Följdeffekterna är att tidigare konkurrenter kan ses som potentiella samarbetspartners.

• Ljudkonst ett samspel mellan konstnär och platsens förutsättningar

[2019-02-14] Ljudinstallationer kan på ett påtagligt sätt ändra människors upplevelse av offentliga platser. Men det är viktigt att konstnären först skaffar sig en förståelse för de villkor som finns inbyggda i platsen, och hur ljudkonsten kan förändra upplevelsen av den. Detta undersöks i en avhandling från Högskolan för scen och musik.