Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Krigets marinarkeologi i Bohusläns skärgård

Föreläsning

2018 markerar 300-årsminnet av 1718, då kung Karl XII sköts ihjäl under det norska fälttåget, vilket även blev börjat till slutet för den svenska stormaktstiden. I Bohusläns skärgård utspelade sig dramatiska händelser under det stora nordiska kriget. Örlogsvraken efter den en gång så slagkraftiga Västkusteskadern ligger nu som historiska pärlor längs kusten, från Göteborg i söder till Idefjorden i norr. Bohusläns museums marinarkeologer har under många år nystat i dessa vrak, och vi kan nu summera vad vi vet och vad som fortfarande återstår att upptäcka.

Föreläsare: Thomas Bergstrand är marinarkeolog vid Bohusläns museum, som är en av Sveriges största marinarkeologiska aktörer. Han är dessutom utbildad yrkesdykare inom både lätt- och hjälmdykning. Exempel på uppdrag är utredning inför nya broförbindelser över Göta älv, vid Nya Älvsborgs fästning, ny gasledning mellan Norge och Halland, högspänningskabel mellan Norge och Bohuslän, liksom undersökning av vrak efter två örlogsfartyg i Femern bält i Danmark. Bohusläns museum har i år gjort utställningen Sänkta skepp för att att uppmärksamma historieskrivning under havsytan.

Datum: 2017-08-03

Tid: 18:00 - 18:45

Kategorier: Miljö, Populärvetenskap, Museologi

Arrangör: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur

Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad
Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangslänk: Läs mer om Krigets marinarkeologi i Bohusläns skärgård

Avgift: Fri entré

Kontaktperson: Martin Larsvik

Telefon: 031-786 96 21

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://museion.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/kalendarium-detalj/?eventId=70136496368
Utskriftsdatum: 2018-02-25