Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Att köpa sex blir vanligare hos yngre

[2017-12-17] Undersökningar visar att ungefär var tionde svensk man någon har gång köpt sex. ...

[Expressen]

"Blomstrands värld är raka motsatsen till Zlatans värld"

[2017-12-17] HAMBURG. Det är klart att det är någonting med handbollen som gör att det är lät...

[Expressen]

Intresset för polisyrket ökar - 500 utbildningsplatser står tomma

[2017-12-17] I början av november klubbades det att Borås får en polishögskola, tidigast hösten 2018. Trycket är stort att bli polis - och utbildningsplatserna som erbjuds är historiskt stora.

[Borås Tidning]

Klimatdebattörer i olje-, kol- och gasindustrins ledband

[2017-12-17] Svar På NA:s debattsida den 4 december bemöter Mats Kälvemark, Evert Andersson och Göran Wickström en av Miljöpartiet tidigare, 19 november, införd debattartikel.

[Nerikes Allehanda]

Skövdeadjunkt prisad

[2017-12-17] Caroline Teh från Högskolan i Skövde tilldelas Oskar Sillén-priset för årets bästa doktorsavhandling inom företagsekonomi. - Jag är glad och väldigt hedrad. Jag vet att juryn läser igenom alla avhandlingar från samtliga lärosäten under året.

[Skövde Nyheter]

Studie: Barn som äter nyttigt kan få bättre självkänsla och fler kompisar

[2017-12-17] Barn som äter hälsosamt har större chans att både få fler kompisar, bättre självkänsla och färre känslomässiga problem. Det visare en studie där forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet deltagit.

[SVT Nyheter Väst]

Därför skänker vi allt mer pengar: "Den känslan är störst"

[2017-12-17] Svenskar skänker allt mer till behövande, förra året i snitt 920 kronor per vuxen privatperson. Ökningen förklaras med ekonomisk tillväxt, medmänsklighet - och vissa givares strävan efter social status.

[Borås Tidning]

Specialistsjuksköterskor kräver mer i lön

[2017-12-16] Nu har 372 erfarna specialistsjuksköterskor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tröttnat på skevheter i lönesättning och i ett brev till regionpolitiker och socialminister Annika Strandhäll (S) kräver de 15 000 kronor mer i månaden,

[Hallandsposten]

Specialistsjuksköterskor kräver mer i lön

[2017-12-16] Nu har 372 erfarna specialistsjuksköterskor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tröttnat på skevheter i lönesättning och i ett brev till regionpolitiker och socialminister Annika Strandhäll (S) kräver de 15 000 kronor mer i månaden,

[Dagens Näringsliv]

Dödläget - enbart SD lockar väljare över blockgränsen

[2017-12-16] Det är dödläge i svensk politik inför valåret 2018. De flesta väljare tycks inte vilja byta block och den enda rörelsen över blockgränsen är MP-väljare som lämnar partiet.

[Svenska Dagbladet]

Forskning: 90-talister har mindre sex

[2017-12-16] Unga vuxna - så kallade millenials har mindre sex än tidigare ungdomsgenerationer. De har också sin sexdebut senare och har haft färre sexpartner, visar flera olika studier som publicerats de senaste åren.

[SVT Nyheter]

"Vi kan inte fortsätta stötta manliga genier"

[2017-12-16] Konstvärlden har en lång historia av manlig genikult. Hur gå vidare efter #metoo? Det diskuterades på Konsthallen på lördagen.

[Göteborgs-Posten]

Marias hyllning till vårdpersonalen: "De skapar magi"

[2017-12-16] Trots rapporter om brister visar en ny undersökning att de flesta är nöjda med vården i Västra Götaland.

[Göteborgs-Posten]

Björn Prytz som svenskt sändebud under andra världskriget

[2017-12-16] Den 17 juni 1940 skickade Björn Prytz, Sveriges envoyé i London, ett telegram till utrikesminister Christian Günther i Stockholm. Det berättade om möjligheterna att britterna skulle komma fram till en fredlig uppgörelse med Hitler.

[Svensk Historia]

Svårt att sluta med insomningsmedel

[2017-12-16] Användandet av receptbelagda sömnpreparat har ökat kraftigt i Sverige under senare år. De här medlen är bra men de är tyvärr också vanebildande, säger Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet.

[Motala & Vadstena Tidning]

Konsumtionsskadad

[2017-12-16] Kristin Lundell brottas med sin shoppinglusta »Lyxfällan: man försöker ha d lite gött i sitt enda liv o så kommer två killar o skäller ut en.« Jag blir på gott humör varje gång som jag tänker på twitteraliaset»societetslejons» inlägg från

[Fokus]

Förtalsvåg väntar i #metoos spår

[2017-12-16] Sanna eller falska spelar ingen roll. Vittnesmålen kan vara olagliga.

[Fokus]

Wikström: En miljon erasmusbebisar har fötts!

[2017-12-16] Erasmus+programmet har bidragit till ett mer integrerat Europa, där vi verkligen lever upp till EU:s valspråk: förenade i mångfalden.

[Borås Tidning]

Kontrollerat drickande - gammal metod med nytt uppsving

[2017-12-16] M itt i centrala Stockholm, där advokatbyråer trängs med börsmäklare och trendiga klädaffärer, ligger beroendemottagningen Riddargatan 1. Att den hamnat just här är ingen slump.

[Psykologtidningen]

Ridning eller rytm och musikterapi kan öka återhämtning sent efter en stroke

[2017-12-16] Efter en stroke kan deltagande i rytm- och musikterapi eller ridning vara ett effektivt sätt att återhämta sig. Det visar en svensk studie från Sahlgrenska akademin som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Stroke.

[Neurologi i Sverige]

Mer gift ger inte bättre skydd

[2017-12-16] Färg med lägre kopparhalt fungerar lika bra när det kommer till att förhindra oönskad påväxt på båtskrov.

[Skärgården]

Vi vill nå hållbara resultat!

[2017-12-16] I en debattartikel den 4 december fortsätter Cilla Gustafsson (M) en debatt om handlingsplaner från kommunfullmäktige veckan innan och jag har all respekt för att det är lätt att bli otålig,

[TTELA]

Fascinerande hur erkänd och okänd Hodell kan vara

[2017-12-16] Åke Hodell (1919-2000) var stridspiloten som kraschlandade, fick nya vingar av G...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon låg bakom uppropet som startade vågen av vittnesmål

[2017-12-15] Helgintervjuer När skådespelarnas upprop #tystnadtagning låg i sin linda, vände de sig till SvD:s kulturredaktör Malena Rydell.

[Resumé]

SD bryter negativ trend - ökar stödet

[2017-12-15] INRIKES Politik. Sverigedemokraterna bryter den negativa trenden och sitt väljartapp. Stödet ökar från 14,7 procent till 16,5, enligt den senaste Sifomätningen som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

[Aftonbladet]

Supernannyn tipsar: Så överlever föräldrar julen

[2017-12-15] Julen är här och med alla specialerbjudanden, rabatter och julklappshets finns d...

[GT]

SD bryter negativ trend - ökar stödet

[2017-12-15] Politik TT Sverigedemokraterna bryter den negativa trenden och sitt väljartapp. Stödet ökar från 14,7 procent till 16,5, enligt den senaste Sifomätningen som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

[Metro]

Nye managern: "Norrby IF är en stor utmaning"

[2017-12-15] För sju-åtta år sedan gick Norrbys sportchef David Kryssman och nye managern Mohammed Ali Khan i samma klass.

[Borås Tidning]

GP/Sifo: SD bryter negativ trend

[2017-12-15] Under hösten har SD tappat väljare till framförallt M och S. Men i GP/Sifos väljarbarometer för december vänder SD trenden och ökar till 16,5 procent. Samtidigt verkar Ulf Kristerssons smekmånad vara över - Moderaterna ökar inte längre.

[Göteborgs-Posten]

Utbildad personal viktigast för tillväxten

[2017-12-15] Vi är många som sätter stor tilltro till att de nya, kunskapsintensiva företagen ska frälsa oss med tillväxt och välstånd. Ethan Gifford har undersökt hur kunskap, innovation och prestation hänger ihop.

[Esbri]

Lögndetektor-test frikänner inte Ausonius

[2017-12-15] Hur träffsäker är en lögndetektor? Säker till 95 procents chans, enligt förespråkarna. Som att singla slant, menar skeptikerna. - Sanningen ligger någonstans mitt emellan, säger psykologiprofessor Pär-Anders Granhag.

[Östgöta Correspondenten]

Från rättshaverister till ledarskribenter: 2017 året då ARW kom in från kylan

[2017-12-15] Året inleddes med att vi blev anklagade för att vara "rättshaverister" i Universitetsläraren och avslutades med att vi publicerade på ledarsidan i SvD. Vi kunde notera en 50-procentig ökning av antalet besökare till vår sajt.

[Academic Rights Watch]

Ny podcast om havsmiljö

[2017-12-15] Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

[Fiskejournalen]

Här tjänar männen dubbelt mot kvinnorna

[2017-12-15] Ojämlikheten mellan män och kvinnors löner är störst i de rika delarna av Göteborg. Männen tjänar nästan en halv miljon mer om året än kvinnorna.

[GöteborgDirekt]

Möt skådespelaren och regissören Philip Zandén

[2017-12-15] Veckans gäst hos Anneli Dufva är Philip Zandén, skådespelare och regissör, som sedan många år huvudsakligen är knuten till Stockholms Stadsteater, men just nu aktuell i Spelman på taket i Malmö.

[Sveriges Radio P1]

70 miljoner från VR till unik infrastruktur för forskningsdata

[2017-12-15] Göteborgs universitet är värd för den nya nationella infrastruktur för forskningsdata som Svensk Nationell Datatjänst (SND) bygger upp tillsammans med 27 svenska lärosäten.

[Medarbetarportalen]

Dahlkvistkvartetten kan vinna Grammis

[2017-12-15] Dahlkvistkvartetten - där Ingesundsläraren Jon Dahlkvist ingår - har nominerats till en Grammis i kategorin årets klassiska. - Det känns väldigt stort, säger Jon.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Räkna inte med ett banbrytande "internetval"

[2017-12-15] Valrörelser är bra för demokratin - de engagerar medborgarna. Däremot brukar inte förväntningarna på radikalt nya kampanjmetoder infrias i den utsträckning som spås, skriver Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare.

[Dagens Samhälle]

Får gästforska på "andra sidan"

[2017-12-15] Stiftelsen för strategisk forskning har beslutat om fjorton projekt som ska främja kunskaps- och erfarenhetsutbytet mellan akademin och näringslivet eller hälso- och sjukvården.

[Kemivärlden Biotech]

Utlysning av Study Scholarship och Study Scholarship Syria

[2017-12-15] Inför läsåret 18/19 utlyser Göteborgs universitet stipendierna Study Scholarship och Study Scholarship Syria. Stipendierna riktar sig till studieavgiftsskyldiga sökande i den internationella antagningsomgången.

[Medarbetarportalen]

Västsvenskar allt mer positiva till integration

[2017-12-15] Västsvenskarna blir allt mer positiva till ett mångkulturellt samhälle. Men Västlänken tappar stöd i opinionen. Det visar årets undersökning från SOM-institutet.

[Sveriges Radio Göteborg]

"Väldigt glädjande besked"

[2017-12-15] Pressade priser gör att de nya direktverkande läkemedlen mot kronisk hepatit C nu kommer att rekommenderas till samtliga patienter oavsett stadium av leverfibros Rune Wejstål - Detta är ett väldigt glädjande besked.

[Dagens Medicin]

Nobelpristagare föreläste för studenter

[2017-12-15] - Samverkan mellan akademi och industri är idealet när det gäller att utveckla nya metoder, förklarade Nobelpristagaren Richard Henderson som besökte Göteborgs universitet och Chalmers under torsdagen.

[Medarbetarportalen]

Henrik Ranby vinner pedagogiskt pris

[2017-12-15] Göta Studentkår prisar kommunens förre stadsantikvarie för hans undervisning. Ny...

[Helsingborgs Dagblad]

Landets medicinska fakulteter svarar på uppropet #utantystnadsplikt

[2017-12-15] När 10 400 kvinnliga läkare skrev under uppropet #utantystnadsplikt, mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism i sjukvården, bestämde sig dekanerna vid medicinska fakulteter för att skriva ett svar,

[Karolinska Institutet]

Meny

[2017-12-15] Hur kan vi mäta biståndets effekter? Kan vi hitta nya tillvägagångssätt för att tydliggöra om biståndet når de fattigaste och mest förtryckta?

[Expertgruppen för Biståndsanalys]

Konstauktion: Lägg ett bud på grafiskt tryck av Torsten Jurell!

[2017-12-15] Friare (1986). Bildyta: 25 x 19 cm. Skickas i passepartout (50 x 40 cm) Konstauktion: Lägg ett bud på grafiskt tryck av Torsten Jurell!

[Folket i Bild]

Brf Viva nominerad till Årets Boende 2018

[2017-12-15] Brf Viva i Göteborg, som är ett bostadsprojekt med forskningsfokus, har nominerats i tävlingen Årets Rum, inom kategorin Årets Boende 2018. Årets Rum arrangeras för femte året i rad av It Is Media och tävlingen avgörs den 5 februari 2018.

[Byggnyheter]

Positiva till vården men inte till väntetiderna

[2017-12-15] Ulrika Andersson, undersökningsledare vid SOM-institutet och en av redaktörerna till årets SOM-undersökning har tagit reda på vad invånarna i Västra Götaland tycker om vården. Foto: Marie Ullnert och Göteborgs Universitet.

[VGRfokus]

Fortsatt högt tryck på juristprogrammen - 1 514 av 37 000 sökande kom in på utbildningen

[2017-12-15] Foto: Erik G Svensson/TT Sammanlagt sökte fler än 37 000 behöriga perso-ner till någon av landets sju jurist-utbildningar för höstterminen 2017 - varav 7 500 hade juristlinjen som förstahandsval. Totalt antogs 1 514 studenter.

[Dagens Juridik]

De belönas för forskning om organisationer

[2017-12-15] Forskarna Caroline Teh från Högskolan i Skövde, tidigare Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och Anna Pfeiffer från Lunds universitet har utsett till vinnare av FEI:s Olle Sillén-pris.

[Vd-tidningen]

Riksbankschefen: Ibland är det ens skyldighet att vara tjäns...

[2017-12-15] På nyårsdagen 2018, samma år som han fyller pensionär, påbörjar Stefan Ingves en...

[Dagens Nyheter - Login]

Alida gör comeback på fotbollsplanen

[2017-12-15] Eds bowlingstjärna Alida Molander gör comeback på fotbollsplanen. Hon är ett av tre nyförvärv i LDB Dalsland i division 4.- Jag kommer att vara med och träna och kanske spela någon match också, säger hon.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Lottie Eriksson: Våga prioritera gemenskapen före prylar

[2017-12-15] Lottie Eriksson, doktorand i systematisk teologi: Konsumtionskulturen handlar om hur människan som individ ska förverkligas. I enlighet med kyrkans tradition kan människan leva buren av andra och av Gud. Tack för att du har registrerat dig!

[Dagen]

Galna romankaraktärer behöver inte upplevas så av läsarna

[2017-12-15] By Gustave Doré (1832 - 1883) - [From the Title Page:] Dante's Inferno Är huvudkaraktären psykiskt sjuk - eller är det bara vad författaren vill att läsaren ska tro? "Galna" karaktärer behöver inte alltid upplevas som sådana av läsaren.

[Aftonkuriren]

Bidrag för Strategisk mobilitet

[2017-12-14] Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, delar varje år ut bidrag för projekt som främjar kunskaps- och erfarenhetsutbytet mellan akademin och näringslivet/vården. I år fördelas 15 miljoner kronor på 14 sökande.

[Elektronik i Norden]

»Allas vårt ansvar att stoppa sexuella trakasserier« / 14 DEC 2017

[2017-12-14] I uppropet #utantystnadsplikt, undertecknat av över 10 400 kvinnliga läkare och läkarstudenter, riktades en fråga till bland annat landets medicinska fakulteter om vilka konkreta åtgärder som ska vidtas för att stoppa diskriminering och motverka

[Läkartidningen]

Oskar Sillén-priset 2017 går till två

[2017-12-14] Årets Oskar Sillén-pris går till doktoranderna Anna Pfeiffer från Lunds universitet och Caroline Teh från Högskolan i Skövde, tidigare Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Balans]

Slutar efter bara två år på konstmuseet

[2017-12-14] Joanna Sandell slutar som chef efter bara två år på Kalmar konstmuseum. Hon har fått ett jobb som chef för Södertälje konsthall och slutar i sommar. - Vi är naturligtvis ledsna att förlora Joanna.

[Östra Småland]

Björn Söder (SD) skyller hatet mot judar på alla andra partier

[2017-12-14] Brandattacker mot judiska byggnader har väckt bred politisk avsky den senaste veckan.

[SVT Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?