Till sidans topp

Sidansvarig: popularvetenskap@gu.se
Sidan uppdaterades: 2019-04-10 09:56

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Vetenskapsfestivalen - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vetenskapsfestivalen 2019

I år utforskade vi den svindlande tanken och teknikens betydelse för människans utveckling.

Intelligensen, det abstrakta tänkandet och förmågan att reflektera över oss själva - egenskaper som gör oss till människor och som länge ansetts unika för vår art.

Vetenskapsfestivalen 2019 handlade om det som händer i vår hjärna när vi tänker, det osynliga men magiska som sker, bitarna som pusslas ihop, dörrarna som öppnas, insikterna som kommer, känslan av jaget. Men vad händer när vi flyttar över tänkandet till maskiner och robotar och jaget inte längre alltid är mänskligt?

Vi vill tacka alla inblandade och besökare för en lyckad Vetenskapsfestival 2019.

Höjdpunkter i programmet

Under Vetenskapsfestivalern deltog forskare från Göteborgs universitet i över 100 evenemang. Vi plockade ut några evenemang per dag för att hjälpa dig hitta rätt bland alla spännande aktiviteter.

Fyra av våra evenemang

Science slam den 3 april

Jan och Janna, deltagande forskareScience Slam är en tävling där forskare får endast tre minuter på sig att presentera sin forskning. Vem lyckas bäst med att förklara, intressera och engagera? Det bestämmer publiken. De tävlande forskarna kommer från olika universitet och högskolor i Västsverige. Hjälp oss att kora vinnaren!

Tävlanden från GU: Jenna Najar, läkare och doktorand Sahlgrenska akademien och Lars Bengtsson, universitetslektor, institutionen för fysik.

Science Slam - onsdag 3 april klockan 18.30-19.45 på Världskulturmuseet

Jenna Najar, vann årets science slam! Du kan läsa en intervju med henne på vår Medarbetarportal.

Vad händer om en maskin får känslor? Panelsamtal med GU-forskare den 5 april

Publik på vetenskapsfestivalenMicrosofts självlärande robot Tay blev nazist på bara några timmar. En av Googles robotar var vänlig, bokade klipptider och fick kritik för att vara bedrägligt lik en människa. Vems känslor, värderingar och attityder tar maskinerna egentligen efter om de lär sig tänka och blir superintelligenta?

Medverkande forskare: Olle Häggström, professor i matematik, Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi, Eric Hanse, professor i neurofysilogi. Moderator är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist.

Panelsamtal - fredag 5 april klockan 13.30-15.00 på Världskulturmuseet

Varför har människor känslor? Panelsamtal med GU-forskare den 4 april

Publik på vetenskapsfestivalenOm vi är våra känslor men inte släpper fram dem – vad händer då? Förändras vårt sätt att tänka och känna under livets gång? Hur påverkas personligheten av substanser, hormoner och läkemedel?

Medverkande forskare: Elisabeth Jerlhag Holm, docent i farmakologi, Ida Hallgren, psykolog och doktorand i praktisk filosofi, Jeremy Ray, psykolog. Moderator är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist.

Panelsamtal - torsdag 4 april klockan 13.30-15.00 på Världskulturmuseet

Forskarfika om hjärnan den 7 april

hjärnaÄr du också fascinerad av våra fantastiska hjärnor? Då fick du chansen att ställa dina  frågor till hjärnforskare som är specialiserade på områden som hälsa, kreativitet, genus och kost. Det gick dessutom att köpa fika till ett bra pris. En no-brainer, helt enkelt!

Medverkande forskare: Henrik Zetterberg, Petronella Kettunnen, Elisabeth Wentz, Louise Adermark, Marie Eckerström, Linda Weichselbraun och Karolina Skibicka.

Forskarfika om hjärnan - söndag 7 april klockan 14.00-16.00 på Världskulturmuseet

Mer om Vetenskapsfestivalen

Varje år skapar Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Omkring 70 000 besök årligen gör oss till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang.

Festivalen älskar att blanda vetenskap och kultur på spännande sätt och  har tre separata program: 

Kontakt

Har du frågor kring universitetets deltagande i Vetenskapsfestivalen. Kontakta programansvarig.

Linnea Stegmark

linnea.stegmark@gu.se
Mobil: 0766-185412

Foto: Frida Winther, Mika Aberra och Tim Kristensson

Sidansvarig: popularvetenskap@gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-04-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?