Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2016-10-06 10:34

Tipsa en vän

Aktuellt - Göteborgs universitet Till startsida

• Utlandsfödda med hiv om utsatthet inom vården

[2020-01-23] Utlandsfödda med konstaterad hiv-smitta framstår som en extra utsatt grupp i Sverige och inom svensk vård, visar forskning från Göteborgs universitet. Hur de upplever sin fysiska hälsa varierar stort, mer än hos svenskfödda med hiv.

• Glutamat i hjärnan har oväntade egenskaper, visar forskare med ny mätmetod

[2020-01-21] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har lyckats göra något som länge har ansetts vara närmast omöjligt - att räkna antalet molekyler av signalsubstansen glutamat när en signal överförs mellan två hjärnceller. Med den nya mätmetoden har de visat att hjärnan reglerar sina signaler med glutamat på fler sätt än vad man hittills har känt till.

• Ny klimatrapport pekar ut kolet som största hotet

[2020-01-17] Kolet är den största faran för klimatet - inte oljan. Det menar nio svenska forskare, däribland Thomas Sterner vid Göteborgs universitet, i Konjunkturrådets nya klimatrapport.

• Fynd av ny antibiotikaresistent bakterie i infekterat sår

[2020-01-16] En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, den första i sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.

• Ny podd om livsåskådningsfrågor tar upp sopnedkast och löparskor

[2020-01-14] Mobiltelefonen. Löparskon. Gravstenen. I nya Livsåskådningspodden diskuterar religionsvetarna Wilhelm Kardemark och Fredrik Portin meningsbärande föremål i samtiden.