Sidansvarig: Karin Lidberg

Tipsa en vän

Nyheter - Göteborgs universitet Till startsida

• HDK-Valand på Göteborg Film Festival

[2020-01-24] Missa inte studenternas filmer som visas under Göteborg Film Festival 25 januari.

• Universitetet deltar i läxhjälpsprojekt

[2020-01-23] Göteborgs universitet har nu kommit igång med samverkansprojektet Street Games Academy, vars syfte är att använda idrottens dragningskraft för att få idrottande ungdomar att öka sin studiemotivation, förbättra sina studieresultat och öka sina kostkunskaper.

• Fynd av ny antibiotikaresistent bakterie i infekterat sår

[2020-01-17] En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, den första i sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.

• Tio miljoner kronor till forskning om digitalt stöd för unga cancerdrabbade

[2020-01-15] Innovationsprojektet minKod Cancervård på ungas villkor har tilldelats närmare tio miljoner kronor från Vinnova. Målet är att tillsammans med unga cancerdrabbade utveckla digitala former för socio-emotionellt stöd från andra unga canceröverlevare som lever med liknande situation och erfarenheter.

• Sugen på internationella studier? Sök utlandsstipendium!

[2020-01-13] Stipendiet ur Hans Werthén Fonden är på mellan 100 000-200 000 kronor. För att söka ska du var cirka 25-35 år, ha en akademisk examen helst på lägst masternivå; gärna en doktorsexamen. Helst inom områdena teknik/naturvetenskap eller ekonomi/juridik. Några års forskningsverksamhet eller arbete i näringslivet är meriterande.

• Så här ser nya humanisten ut

[2020-01-10] Sedan en tid tillbaka går det återigen att promenera och cykla i parken förbi Näckrosdammen, och ta en titt på hur nybygget av humanisten ser ut.

• Alumn har fått medalj för antimalaria-läkemedelsbehandlingar

[2020-01-09] Professor och alumnen Joel Tärning fick förra årets Bailey K. Ashford Medal, för sitt arbete inom tropisk medicin. Han fokuserar på modellering för att kunna optimera antimalaria-läkemedelsbehandlingar, särskilt för riskgrupper som undernärda barn och gravida kvinnor. Joel Tärning tog sin doktorsexamen (PhD) inom farmakologi på Sahlgrenska akademin 2007.

• Stort anslag beviljat för projekt om unga vuxna som drabbas av cancer

[2020-01-09] Projektet minKod Cancervård på ungas villkor beviljas medel av Vinnova

• Hållbar utveckling i fokus när GU ger första internationella sommarskolan

[2020-01-08] För första gången håller Göteborgs universitet en internationell sommarskola, Summer School for Sustainability. Under juli månad erbjuds 200 studenter från hela världen olika kurser på temat Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.

• Bli inte en soffpotatis under helgerna - din hälsa kommer att tacka dig

[2020-01-07] Jul och nyår associerar nog de flesta med god mat och dryck, umgänge med nära och kära och en hög mysfaktor. Däremot hamnar knappast rörelse särskilt högt på listan. Borde den det, och gör det något att den inte gör det? Frågan är helt enkelt om det egentligen gör någon skillnad för hälsan om man sitter på sin ända ett par veckor på raken, över jul- och nyårsledigheten?