Göteborgs universitet och Högskolan i Borås önskar samarbeta om polisutbildning

Nyhet: 2017-11-09

Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet, Anders Danielsson landshövdning, och Björn Brorström, rektor Högskolan i Borås

Onsdagen den 8 november signerade Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, och Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås, en avsiktsförklaring om att starta en polisutbildning i Västra Götalandsregionen.
– Om vi får utbildningen kommer den att resultera i samverkan av allra bästa slag, som stärker båda lärosätena, förklarade Eva Wiberg.

Det är Högskolan i Borås som står som huvudansvarig för den intresseanmälan att inrätta en polisutbildning i Västra Götaland som kommer att skickas till Polismyndigheten den 14 november. Men för att genomföra utbildningen på bästa sätt planerar högskolan att samarbeta med Göteborgs universitet.
– Samverkan kan exempelvis handla om juridik, ekonomi, beteendevetenskap och etik, förklarar Björn Brorström. Om vi får utbildningen är målet att ta emot 80–90 polisaspiranter redan hösten 2018.

Eva Wiberg menar att samverkan kring en polisutbildning i Borås skulle innebära stora möjligheter även för Göteborgs universitet.
– Våra lärare kommer att kunna jobba med polisfrågor utifrån sina specialområden och nya möjligheter till tvärvetenskaplig och praktiknära forskning och forskarutbildning ute på fältet kommer att kunna uppstå. En gemensam polisutbildning kommer förstås också att ytterligare stärka det redan mycket goda samarbetet mellan lärosätena i Västsverige samt mellan Borås stad och Göteborgs stad.

De båda rektorerna skrev under avsiktsförklaringen vid ett möte i residenset i Göteborg då även landshövding Anders Danielsson var närvarande.

Satsningen på polisutbildningen

Regeringen presenterade i våras ett förslag om att utbilda cirka 10 000 fler polisanställda fram till år 2024. Satsningen innebär bland annat en ny polishögskola i Malmö. Tillsammans med Göteborgs universitet kommer Högskolan i Borås att skicka in en avsiktsförklaring till Polismyndigheten den 14 november att få ansvar för en polisutbildning i Västra Götaland.

TEXT: Eva Lundgren
FOTO: Johan Wingborg

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04