• Genterapi som skyddar mot viktökning och insulinresistens hos möss

[2017-08-23] Viktuppgången uteblev, trots större energiintag, och insulinkänsligheten ökade. Det är resultat av försök på möss som via genterapi getts förhöjda nivåer av proteinet BMP4 i en studie vid Sahlgrenska akademin, publicerad i Cell Reports.

• Nyföddas hjärnor gör skillnad på smek och smek

[2017-08-22] Förmågan att skilja på olika sorters smekningar mot huden finns redan i väldigt tidig ålder. Det framgår av en studie vid Sahlgrenska akademin där blodtillförseln i hjärnan på 6-10 veckor gamla spädbarn undersökts.

• Ny bok uppmärksammar 250 år av tryck- och yttrandefrihet i Sverige

[2017-08-21] Förra året uppmärksammades 250 års jubileet av Sveriges tryck- och yttrandefrihetslag - den första i världen. Nu lanseras boken The Legacy of Peter Forsskål. 250 Years of Freedom of Expression, som belyser yttrandefrihetens historia med utgångspunkt i Peter Forsskåls 21 teser om borglig frihet.

• Centrum för hälsa och prestationsutveckling inrättat

[2017-08-21] Göteborgs universitet har inrättat Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP, för att stärka kunskapsområdena fysisk aktivitet, idrott, kost, prestationsutveckling och hälsofrämjande arbete.

• Torsk var handelsvara redan under vikingatiden

[2017-08-21] DNA-analys av arkeologiska fiskben avslöjar att torsk var en handelsvara redan på vikingatiden. Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

• DNA-analyser kan ge svar på frågor kring bronsåldersstads undergång

[2017-08-21] En utgrävning vid den stora bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke i närheten av Larnaca, Cypern, har gett nya resultat. ¿ Fynden återspeglar ett kosmopolitiskt samhälle med vidsträckta kontakter, säger Peter M. Fischer, ansvarig arkeolog.

• Ny studie tillbakavisar att antidepressiva läkemedel inte fungerar

[2017-08-18] Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel är medicinskt verkningslösa avfärdas nu i en studie vid Sahlgrenska akademin. I en artikel publicerad i Molecular Psychiatry punkteras resonemanget om att det är psykologi som ligger bakom medicinernas antidepressiva effekt.

• Miljösmart hinder med i EM

[2017-08-17] Ett miljösmart hinder, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet, kommer att vara på plats nu i slutet av augusti under EM i ridsport i Göteborg.

• På jakt efter vikingatidens vardag

[2017-08-15] Vem döljer sig egentligen bakom schablonbilden av den arge krigstörstande vikingen? Vid årets fältkurs i publik arkeologi försökte studenter och lärare komma åt vikingatidens vardag.

• Rehab på distans bra hjälp för hörapparatanvändare

[2017-08-15] Hörapparater som blir liggande, och folk som gissar sig fram eller drar sig undan när hörseln försämras - känns det igen? Forskning vid Sahlgrenska akademin visar att distansbaserad rehabilitering med övningar och tips kan göra stor nytta.

• Kristineberg firar 140 år

[2017-08-11] Sedan 1877 har forskare och studenter undersökt den marina miljön vid forskningsstationen Kristineberg utanför Fiskebäckskil i Bohuslän. I år uppmärksammas stationens historia genom historiska tillbakablickar samtidigt som det pågår ett arbete med att utveckla stationen till ett framtida forsknings- och innovationscenter.

• Nationell konferens med fokus på skolvardagen

[2017-08-11] Göteborgs universitet står 14-15 augusti som värd när den tredje nationella konferensen i pedagogiskt arbete hålls vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.