LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i kulturvård, slöjd och kulturhantverk

Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor inom områdena landskap, trädgårdar och kulturmiljöer, byggnader, slöjd och hantverk samt kulturhistoriska föremål och interiörer. I Göteborg utbildas konservatorer, bebyggelseantikvarier och ledare inom slöjd och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk, trädgårdshantverk samt landskapsvård. För mer information se www.conservation.gu.se. Samverkan mellan institutionens olika grenar samt mellan grundutbildning och forskning, liksom med det omgivande nationella och internationella samhället, utgör viktiga komponenter. Kulturvård kräver kompetens inom ett brett kunskapsfält som omfattar såväl naturvetenskapliga och humanistiska som samhällsvetenskapliga kunskapsområden. Vård och utveckling av kulturarven kräver speciell kompetens för dokumentation, tolkning och analys inom den tillämpade kulturvården.

Kulturvård med inriktning mot slöjd och kulturhantverk.

Ämnesbeskrivning

Ämnesområdet utgör huvudinnehållet i kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk vars syfte är att utbilda framtidens ledare i slöjd och kulturhantverk, verksamma som anställda inom kultursektorn, eller som företagare, och entreprenörer inom kulturnäringar. Slöjd och kulturhantverk studeras utifrån kulturhistoriska, samhälleliga och kulturvårdande perspektiv samt utifrån teorier om kulturarv, materialitet och handlingsburen kunskap. Slöjdområdet är ett område i förändring där fokus har lagts på mångfald, interkulturella frågor och ett vidgat deltagande t.ex. mot barn och unga, vilket utbildningen förhåller sig till. Ämnet är tvärvetenskapligt och utbildningens upplägg varvar praktiska och teoretiska moment vilket fordrar kreativ pedagogisk förmåga hos berörda lärare att hantera de specifika förutsättningar det innebär för studenterna och de frågor som uppstår.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna är inriktade mot undervisning och forskning inom området slöjd och kulturhantverk.
I anställningen ingår:
- undervisning i grundutbildningen främst inom kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk
- handledning av examensarbeten på grund- och avancerad nivå
- medverkan i ämnes- och kursutveckling samt pedagogiskt utvecklingsarbete
- egen kompetensutveckling och egen forskning
- kontakter och samverkan med det omgivande samhället
- administrativt arbete utöver kursadministration

Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Behörig att anställas som lektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av likvärdig betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Bedömningsgrund

Pedagogisk skicklighet ska i lika stor utsträckning som vetenskaplig skicklighet tillmätas störst betydelse vid bedömning av sökandes kompetens. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av att planera, organisera och leda kurser samt dokumenterad erfarenhet av undervisning och handledning inom ämnesområdet och närliggande ämnesområden för anställningen, samt förmåga att stödja studenternas självständiga tänkande och intresse för ett reflekterande förhållningssätt till det egna arbetet. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid erfarenheter från forskning inom det etnologiska ämnesområdet, och från ämnesöverskridande/tvärvetenskaplig forskning med särskild tonvikt på frågor om delaktighet, där en aktiv inkludering i samhälleliga processer och i kultur- och kulturarvsfrågor ingår. Utbildningens karaktär kräver kunskaper om slöjdens och kulturhantverkets praktiska sidor samt om hemslöjdens praktiska organisering på en nationell, regional och lokal nivå. Därefter kommer följande att tillmätas vikt vid bedömningen: Förmåga att samverka med det omgivande samhället samt förmåga att utveckla och leda personal samt god förmåga att söka kontakter och utarbeta underlag för forskningsansökningar tillsammans med personer från andra ämnesdiscipliner.

Anställning
100% tillsvidareanställning med placering på Institutionen för Kulturvård med tillträde efter överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen
Upplysningar om anställningen lämnas av: Anneli Palmsköld, proprefekt & professor, anneli.palmskold@conservation.gu.se Telefon: 0708-628805
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Agneta Johnsson, administrativ chef, agneta.johnsson@conservation.gu.se Telefon: 031-786 4708

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Institutionen för kulturvård, Att: Anneli Palmsköld, Box 130, 405 30 Göteborg och ska vara inkomna senast 18 oktober.

Ansökan ska vara inkommen senast
16 oktober

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.