Retorik och tidigkristen apologetik

Föreläsning

Jerker Blomqvist kommer att tala över ämnet "Retorik och tidigkristen apologetik".

Man antar ofta att de tidigaste kristna ställde sig avvisande till de kulturfenomen som var förknippade med den pagana grekiska bildningstraditionen, till exempel retorisk skolning. Som stöd för denna uppfattning kan man åberopa vissa passager i Nya testamentet. Det kan heller inte med säkerhet visas att någon av de nytestamentliga författarna har genomgått formell skolning av det slag som ebjöds av de grekiska retorskolorna, även om de ibland visar prov på retoriska färdigheter.

Bilden förändras under andra århundradet efter Kristus. Då uppträder en rad kristna så kallade apologeter, som försvarar och förklarar sin tro inför ett hedniskt auditorium och för detta ändamål använder metoder som de lärt i retorskolan. Även den samtida kristna predikostilen kunde vara retoriskt påverkad.

Föredraget lyfter fram denna ambivalenta inställning till retorik hos de tidiga kristna och visar på att en liknande ambivalens kan beläggas hos de samtida grekiska intellektuella som också tog avstånd från retoriken.

Föreläsare: Jerker Blomqvist, professor emeritus i grekiska språket och litteraturen vid Lunds universitet.

Datum: 2017-11-16

Kategorier: Humaniora