Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Smart Boråstyg kan hjälpa nyfödda

[2017-11-23] Tillsammans med forskare från Chalmers, Sahlgrenska och Linköpings universitetssjukhus har forskare från Högskolan i Borås tagit fram en textilhätta som kan ersätta elektroder i vården.

[Borås DLY]

Krönika Kåre Olsson: Värna samhällets förtroendekapital

[2017-11-23] Krönika: Demokrati Demokratin, både som idén att alla medborgare har lika rättigheter och som form för samhällets organisering, är hotad från två håll. Det ena är från grupper som principiellt är emot alla människors lika värde.

[Dala-Demokraten]

Kriminologi - en balansgång mellan politik och vetenskap

[2017-11-23] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra.

[Forskning.se]

Välbesökt konferens på Garveriet

[2017-11-23] Garveriet i Floda Garveriet tjuvstartade sin konferensverksamhet med en välbesökt konferens om ett hållbart samhälle med stadsodling och mycket annat.

[Floda Nyheter]

VGR ger stöd compartment bredbandsutbyggnad i Borås

[2017-11-23] Regionutvecklingsnämnden (RUN) beslutade vid sitt sammanträde i Borås basement 23 november att satsa 4,5 miljoner kronor för bredbandsstöd compartment områdena Tärby-Komlösa - Finnekumla, Seglora, Borgstena och Tämta i Borås kommun.

[Tanalys]

Långvarig stress kan öka risken för stroke

[2017-11-23] Har du andra riskfaktorer för hjärtsjukdom eller stroke? Då kan stress bli droppen som får bägaren att rinna över... Att långvarig stress kan vara en riskfaktor för både stroke och hjärtinfarkt har läkare och forskare misstänkt länge.

[Året Runt]

Hallå där Malin och Amanda som vann Personalvetar-SM!

[2017-11-23] Akademikern. Grattis Malin Rönnerman och Amanda Jacobsson, ni vann Personalvetar-SM tidigare i veckan, berätta om tävlingen! Foto: Akademikerförbundet SSR och privat.

[Akademikern]

Repliker. "Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor ...

[2017-11-23] SLUTREPLIK DN Debatt 12/11. Vi uppskattar och välkomnar regeringens tydliggörand...

[Dagens Nyheter - Login]

Interna strider dominerar SD:s landsmöte

[2017-11-23] PARTIKONGRESS Fler motioner om uteslutningar än om klassiska politiska frågor som skattepolitik. När Sverigedemokraterna i dag inleder sina landsdagar är det med mer fokus på interna stridsfrågor än utåtriktat arbete.

[Dagens Arena]

Möt skådespelaren Alexander Salzberger!

[2017-11-23] Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

[Sveriges Radio P1]

Minnesord: Christer Alling

[2017-11-23] Vår käre vän, Christer Alling, Lund, har avlidit vid 78 års ålder. Han efterlämn...

[Dagens Nyheter - Login]

Sundsvalls kommun presenterar 2017 års idrotts- och kulturstipendiater

[2017-11-23] Årets kultur- och idrottsstipendiater är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden, Sundsvalls kommun.

[Tanalys]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högskolornas sommarkurser ut med 2000 platser nästa år, har regeringen beslutat. Från och med 2019 blir platserna 4000 fler än i dag.

[Barometern]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högsko...

[Helsingborgs Dagblad]

Färre medarbetare gjorde rektorsjobbet roligare

[2017-11-23] LedarskapChefer i offentlig sektor har ofta ohållbara arbetsvillkor, enligt en ny rapport. Och inom skolan är det tuffare än inom teknisk service.

[Lärarnas Tidning]

Våld mot kvinnor borde införas i hatbrottslagstiftningen. Inledare : Moa Bladini Göteborgs Fria

[2017-11-23] Liksom hatbrotten så riktar sig våldet mot kvinnor mot offrens identitet. Därför borde våld mot kvinnor införas i hatbrottslagstiftningen, skriver gästskribent Moa Bladini, lektor i straffrätt.

[Fria Tidningen]

Möt skådespelaren Sven Ahlström!

[2017-11-23] Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

[Sveriges Radio P1]

Första dejten avklarad - vad händer nu?

[2017-11-23] Var toppmötet i Göteborg en första dejt som kan bli början på något stort eller blev det bara ett hastigt möte vars minne snart bleknar bort? Få nyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global och Erik Larsson och Linda Flood.

[Arbetet]

Textilhätta kan mäta hjärnaktivitet på för tidigt födda barn

[2017-11-23] Forskare från Högskolan i Borås, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Linköpings universitetssjukhus har tagit fram en textilbaserad hätta som kan förenkla långtidsregistrering av hjärnaktivitet hos bland annat för tidigt födda barn.

[Högskolan i Borås]

Nobelpristagare i fysik föreläser på Göteborgs universitet 8 december

[2017-11-23] Följ med Nobelpristagaren David J. Gross till den fundamentala fysikens framkant bland strängteorier, atomkärnor och elementarpartiklar.

[Medarbetarportalen]

Kontinuitet och tillgänglighet viktigt efter upprepad tvångsvård

[2017-11-23] för missbruk Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och det går att se en koppling med högre risk att dö i förtid.

[Umeå universitet]

Rörig rättning av kunskapsprovet

[2017-11-23] Fel prov utskickat, felrättade frågor och upplevda orättvisor i rättningen. Det var flera saker som gick fel vid kunskapsprovet för tandläkare med examen från länder utanför EU i september.

[Tandläkartidningen]

Sifo: Det politiska spelet dominerar mediernas rapportering

[2017-11-23] Morgonsvepet Det politiska spelet och integration dominerar traditionella och sociala medier, Facebooks nya tjänst ska avslöja nättrollen och mediecheferna kritiserar nya domstolsförslaget.

[Resumé]

Nej, Sverige är inte i djup kris

[2017-11-23] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Allehanda.se]

Mätning: S omskrivs mest i sociala medier

[2017-11-23] Lag och ordning, samt integration är de sakfrågor som engagerar svenskarna mest i sociala medier, visar en Sifo-undersökning publicerad av Ekot.

[Omni]

The Face of God utmanar idén om verklighet och fiktion

[2017-11-23] Just nu pågår utställningen The Face of God på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

[Sveriges Radio P1]

Smart sätt att se på våra korkade val

[2017-11-23] Ekonomipriset belönar mötet mellan ekonomi och psykologi. Nobelspecial 2017 ekonomi psykologi När ekonomipriset tillkännagavs i oktober spontandansade Handelshögskoleprofessorn Micael Dahlén i SVT:s studio.

[Forskning & Framsteg]

"Staten får inte smita från flyktingansvaret"

[2017-11-23] Det var staten som beslöt att Sverige skulle ha EU:s generösaste flyktingpolitik - nu måste staten hjälpa kommunerna att lösa problemen, skriver S-veteran. Genusforskning är vetenskap, slår forskare fast i DN.

[Dagens Samhälle]

Alkovåldet ska motarbetas med samverkan

[2017-11-23] Vad är CERA? - CERA är en centrumbildning vid Göteborgs universitet för utbildning och forskning i alkohol- och drogområdet. CERA sträcker sig över flera institutioner och blir ett nätverk av fler olika forskare som samlas runt ett ämnet.

[Accent]

Ölandsbladet på mikrofilm

[2017-11-23] Sedan Ölandsbladet började ges ut 1867 finns tidningen på mikrofilm. På Borgholms bibliotek finns cirka 250 rullar med tidningen. Med hjälp av en särskild apparat kan mikrofilm läsas på Borgholms bibliotek.

[Ölandsbladet]

Brott och integration dominerar nyheterna och sociala medier

[2017-11-23] Ekot kan nu för första gången presentera en Sifo-mätning av hur mycket partierna och politiska sakfrågor diskuteras i sociala medier.

[Sveriges Radio]

SD-toppar: "Vi tar makten med M"

[2017-11-23] Nära hälften av Sverigedemokraternas gruppledare tror att de kommer att ta makten i sin kommun efter valet. Men om det inte blir möjligt föredrar en klar majoritet ett borgerligt styre.

[Dagens Samhälle]

Lägg ner publik service i stället

[2017-11-23] Det här innebär en skattehöjning på omkring 8,5 miljarder kronor, vilket är den enskilt största skattehöjningen på mycket länge. Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom förslaget som nu är ute på remiss fram till januari.

[Ystads Allehanda]

Experten: Oviss framtid för Libanon

[2017-11-22] Libanons premiärminister Saad al-Hariri väntar med att avgå, det var beskedet gav han under onsdagen. Drygt tre veckor sedan meddelade premiärministern sin avgång - från Saudiarabien.

[Göteborgs-Posten]

DN Debatt. "Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bak...

[2017-11-22] Låt oss slå fast en gång för alla: genusforskning är vetenskap. Fältet följer sa...

[Dagens Nyheter - Login]

Pressa kommunerna att leverera bra praktikplatser

[2017-11-22] Vi ser ingen annan förklaring till problemen med att erbjuda fungerande lärarpraktik till oss studenter än att kvalitetssäkringen brister och att universitetet tar sig an fler studenter än det finns kvalitetsgranskade praktikplatser,

[Göteborgs-Posten]

Nedläggning av public service blir stridsfråga på SD:s partikongress

[2017-11-22] Hon sa att det första hon hade tänkt på när hon kom till Sverige var hur likt vår public service är deras iranska statstelevision." Flera tunga SD-politiker anser att public service har förvandlats till ett propagandaverktyg och måste avvecklas.

[Samhällsnytt]

Ledare: Nu har kvinnorna fått nog

[2017-11-22] DN . Metoo dundrar vidare. Det som började som en amerikansk hashtag i sociala m...

[Dagens Nyheter - Login]

Så många har anmälts för trakasserier vid Lunds universitet

[2017-11-22] De senaste tio åren har åtta studenter vid Lunds universitet anmälts för trakass...

[Sydsvenskan]

En resa bland textila skrytobjekt

[2017-11-22] Textilkonstnären Annika Ekdahl i Kyrkhult har gjort en djupdykning i gobelängernas historia. På fredag kväll finns hon på Röshults vedugnsbageri och håller föredrag.

[Blekinge Läns Tidning]

Veckans fem bästa

[2017-11-22] Slipp oroa dig för halkolyckor på dansgolvet i helgen. Djungeltrumman plöjer fram bästa flyktvägarna från lönehelgens klubbhysteri. Aktivitet Yoga är verkligen den orörliges värsta fiende.

[Djungeltrumman]

Experten: 4 sätt för att höja din lön

[2017-11-22] Lästid XX min Text Publicerat Experten: 4 sätt för att höja din lön Du har sökt ett nytt jobb - men hur ska du höja din lön. Nu ger löneexperten på Ledarna 4 tips för att du ska få upp din ersättning.

[Chef]

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Föräldrar oroliga inför beslut om livräddande läkemedel

[2017-11-22] Ett nytt läkemedel har visat sig rädda både liv och förhindra att barn med den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi till slut blir helt orörliga.

[SVT Nyheter]

Ekbackskyrkan har tagit emot ny pastor

[2017-11-22] Sedan augusti har Ekbackskyrkan en ny pastor. Jonatan Andersson arbetade senast vid Saronkyrkan i Göteborg, men nu har han och familjen flyttat till Vingåker för att leda Ekbackskyrkan efter förre pastorn Adam Harknäs.

[Katrineholms-Kuriren]

Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

[2017-11-22] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller,

[Svensk Leverantörstidning]

Seminarium Försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning

[2017-11-22] Göteborgs universitet har fått i uppdrag av regeringen att under perioden 2017-2021 bedriva en försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning i syfte att stärka den vetenskapliga grunden i skolväsendet och i lärarutbildningen.

[Medarbetarportalen]

Global debatt om cannabislegalisering landar i Sverige

[2017-11-22] Fortsatt finnns ett kompakt stöd för restriktiv narkotikapolitik i riksdagen. Men nu efterlyser Anders Schröder (MP) en förutsättningslös diskussion om hur vettigt det är med förbud mot cannabis.

[ETC]

Bara var tredje patient fick bromsmediciner

[2017-11-22] Perioden efter att de nya banbrytande bromsmedicinerna mot spridd prostatacancer fick full subventionering var det bara runt 30 procent av patienterna som fick läkemedlen, enligt preliminära resultat från en ny svensk studie.

[Dagens Medicin]

Förstudien för Sahlgrenska Life är klar

[2017-11-22] Arbetet med Sahlgrenska Life har tagit ytterligare ett steg på vägen, när förstudien i förra veckan avrapporterades till projektägarna, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

[Medarbetarportalen]

"Akademiska ledarskapet riskerar tappa legitimitet"

[2017-11-22] Att lärosätenas rektorer nu till stor del externrekryteras är en följd av ett minskat inflytande för den akademiska professionen, något som i sin tur riskerar att försvaga legitimiteten för det akademiska ledarskapet.

[Universitetsläraren]

Psoriasisbehandling: Från tjära till biologiska läkemedel

[2017-11-22] Terapiarsenalen har förändrats dramatiskt - nya läkemedel kan ge helt läkt hud till fler patienter Ingår i: Tema Eksem och psoriasis Amra Osmancevic, docent, överläkare, adjungerad universitetslektor, Sahlgrenska akademin,

[Läkartidningen]

Klimatförändringarna får kalfjället att växa igen

[2017-11-22] De alpina växterna konkurreras ut, trädgränsen klättrar uppåt och längs större delen av Kungsleden vandrar man snart genom fjällbjörkskog. I fjällen syns redan tydliga spår av klimatförändringarna. Kalfjället håller på att växa igen.

[Sveriges Natur]

Smittad på jobbet? Så ökar du chansen att vara hemma med lön

[2017-11-22] Vintertid är kräksjukesäsong och nu ökar antalet fall för varje vecka. Blir du smittad på jobbet bör du få vara hemma med lön. Men då gäller det att bli beordrad.

[Vårdfokus]

Oksanen: Vem bryr sig om landsbygden - på riktigt?

[2017-11-22] Vad du ser när du tittar ut från ditt köksfönster på morgonen styr din bild av verkligheten. Och sitter du i huvudstaden och skriver för huvudstaden så kommer det alltid att vara din norm.

[Hela Hälsingland]

Experter vid Göteborgs universitet, #metoo-uppropet

[2017-11-22] Vid Göteborgs universitet finns bred och djup kunskap i ämnen som knyter an till. Vi har därför sammanställt en lista med forskare som kan kommentera och analysera uppropet ur en rad olika perspektiv.

[Tanalys]

Hotade forskare får skydd i Västsverige

[2017-11-22] Att arbeta som forskare är i många länder förknippat med livsfara på grund av hårdföra regimer, extremister och krig. Men lärosäten över hela världen har gått samman för att ge forskare skydd.

[SVT Nyheter]

Hans kollega halshöggs av IS

[2017-11-22] Arkeologen Anas Al Khabour från Syrien fick hjälp av Scholars at risk. Nu bor han i Halmstad och arbetar på Göteborgs universitet. - Nu kan jag arbeta i frihet. En av dem som fått hjälp av Scholars at risk är Anas Al Khabour från Syrien.

[SVT Nyheter]

SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB RAPPORTERAR TREDJE KVARTALET 2017

[2017-11-22] Sammanfattning av tredje kvartalet - Nettoomsättningen uppgick till 10,2 MSEK vilket är en ökning med 104 % jämfört med motsvarande period 2016. - Rörelseresultatet uppgick till -3,4 MSEK (-4,2 MSEK för motsvarande period 2016). - Totala kostnader uppgick till 14,6 MSEK vilket är en ökning med 37,7 % jämfört med motsvarande period 2016.

[Cisionwire]

Årets accessoar: "124 graders vardagsmagi"

[2017-11-21] formpriset »124 graders vardagsmagi. Daniel Rybakkens 124 mirror för Artek är som en öppnad bok på väggen.

[Residence]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://museion.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2017-11-23