Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Läkarens viktiga patientmöte

[2017-10-18] Vid alla möten med patienter och vid varje medicinskt beslut finns en etisk dimension. Det här temat exemplifierar etiska aspekter i läkarens vardag.

[Läkartidningen]

GU Ventures och AstraZeneca grundar nytt life science-bolag som ska förenkla dosering

[2017-10-18] GU Ventures, som är storägare i PExA, har tillsammans med AstraZeneca grundat ett nytt life science-bolag vid namn OnDosis. Målet är att förenkla dosering och möjliggöra individanpassad administrering av läkemedel, enligt ett pressmeddelande.

[VA Finans]

Konst: The Face of God, Olav Fumarola Unsgaard & Johnny Friberg

[2017-10-18] Milka Belia Havels historia är så osannolik att den verkar fiktiv. Söker man efter denna tjeckiska 1600-tals entomolog och konstnär på nätet blir resultatet minst sagt magert.

[Tidningen Kulturen]

En demokrati behöver konflikter

[2017-10-18] Hur kan humaniora användas som politiskt vapen i en auktoritär tid? Det diskuter...

[Dagens Nyheter]

Samtal på teatern om demokrati - "en bra arena för samtal och diskussioner"

[2017-10-17] Tisdag 24 oktober .00 anordnas en kostnadsfri föreläsning och samtalskväll med Hans Abrahamsson på Örebro Teater.

[Örebrokuriren]

Så ser fattigdomen ut i Göteborg

[2017-10-17] Mat, kläder, julklappar. Det är sådant som allt fler grupper tvingas vända sig till Stadsmissionen för att få hjälp med, berättade organisationen på världsfattigdomsdagen den 17 oktober.

[Fria Tidningen]

Han får guldäpplets särskilda pris

[2017-10-17] Guldäppeljuryns särskilda pris går till forskaren Carl Heath. - Likvärdigheten är skolans största utmaning även när det gäller digitaliseringen, säger han.

[Skolvärlden]

Undviker vi nyheter om flyktingar för att slippa känna empati som förpliktigar?

[2017-10-17] Under 2015-2016 tog Sverige på kort tid emot väldigt många asylsökande. Hur påverkade det konsumtionen av nyheter om flyktingar?

[Studieförbundet Näringsliv och Samhälle]

Forskaren tveksam till kameraövervakning

[2017-10-17] Övervakningskameror är ett redskap som många vill ta till för att minska brott. Men hur effektiva är de egentligen? Christel Backman, forskare på Göteborgs universitet, är tveksam till att kamerorna är rätt väg att gå.

[ETC Göteborg]

Ännu ett bolag går in i nya stadsdelen

[2017-10-17] Bostadsutvecklaren Kärnhem köper in sig i området Pedagogen park. - Det bidrar till att stadsdelen kan färdigställas snabbare, säger säljaren.

[Mölndals-Posten]

Stor oro över läkarstudenters fallande resultat / 17 OKT 2017

[2017-10-17] Allt fler läkarstudenter misslyckas med studierna de första terminerna. Oron över utvecklingen är stor. Studenterna är inte dummare än förr och vi har inte gjort utbildningen svårare.

[Läkartidningen]

Från växtjakt till samarbete över gränserna

[2017-10-17] De artrika bergstrakterna i Yunnan har lockat europeiska botaniker under sekler. Växtinsamlandet var närmast ett rofferi i början av 1900-talet.

[Curie]

Stressad personal i barncancervården

[2017-10-17] Det råder fortsatt personalbrist inom barncancervården, där merparten av sjuksköterskorna saknar specialistkompetens. Freja Löthén från Stockholm var tio år gammal när hon fick diagnosen akut lymfatisk leukemi.

[Göteborgs-Posten]

Högskola granskar konflikten

[2017-10-17] Handelshögskolan i Göteborg och SSPA ska i en ny studie granska hamnkonfliktens effekter utifrån ett nationellt perspektiv.

[Sjöfartstidningen]

Antibiotikaresistenta gener identifierade

[2017-10-17] Forskare i Göteborg har kartlagt ett stort antal gener som gör bakterier motståndskraftiga mot antibiotika.

[Läkemedelsvärlden]

Aspelin Ramm Fastigheter säljer byggrätter i Mölndal till Kärnhem

[2017-10-17] Aspelin Ramm Fastigheter säljer ett bostadskvarter med byggrätter i stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal till bostadsbolaget Kärnhem. Kvarteret omfattar 6 300 kvadratmeter vilket motsvarar mellan 70 och 80 nya lägenheter.

[FastighetsSverige]

Ställ höga krav på ambulansförarna

[2017-10-17] I dag finns inget lagkrav på utryckningsförare i Sverige. Det är beklagligt sett ur flera perspektiv, skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, Umeå universitet och Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet.

[Hela Hälsingland]

Arkitekturupproret studeras i ny masteruppsats

[2017-10-17] Tanken om att det som byggdes förr var bättre går att koppla till en större strömning av retrovurmande och nostalgi i samhället, skriver etnologen Lovis Moreau som har intervjuat representanter för föreningen Arkitekturupproret.

[Arkitekten]

Fortsatt personalbrist inom barncancervården

[2017-10-17] Personal med specialistkompetens och vårdplatser saknas på flera av landets barncancercentrum. Värst är situationen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

[SVT Nyheter]

Kärlek och fördomar i ny kortfilm

[2017-10-17] En kille möter en tjej och kärlek uppstår, men allt är inte så enkelt i kortfilmen "Jag gillar dig" som spelas in i Piteå under nio dagar. - Tystnad, tagning, kamera!

[Piteå-Tidningen]

Otillräcklig cancervård för barn

[2017-10-16] Cancersjuka barn i Sverige får inte den vård de behöver.

[Barometern]

Otillräcklig cancervård för barn

[2017-10-16] Cancersjuka barn i Sverige får inte den vård de behöver. Två av landets sex barn...

[Sydsvenskan]

Umeåforskare utsedd till framtida ledare inom global hälsoforskning

[2017-10-16] Maria Nilsson vid Enheten för epidemiologi och global hälsa är en av åtta forskare som antagits till ett ledarskapsprogram i global hälsa - SIGHT Fellows - hos Swedish Institute for Global Health Transformation (SIGHT),

[Umeå universitet]

Femton år och läkarstudent

[2017-10-16] Det finns ingenting som hindrar en högpresterande femtonåring, som tentat av gymnasiet i förväg, från att läsa på universitet eller högskola. Idag finns läkarstudenter i Sverige som bara är femton och sexton år.

[Tidningen Ergo]

Upptäck världen genom en treårings ögon

[2017-10-16] Förskolebarn som fotograferar sin vardag utan inblandning från vuxna. Det har en forskare på Göteborgs universitet låtit treåringar göra. Nu presenteras hennes forskning i en ny avhandling. Lena O Magnusson jobbade många år som förskolelärare.

[GöteborgDirekt]

Nya ledningen för Göteborgs universitet fulltalig

[2017-10-16] Rektor Eva Wiberg är nu klar med rekryteringen av sin nya universitetsledning. Nuvarande områdeschef Anna Lindholm tar över som universitetsdirektör.

[Medarbetarportalen]

Svårt för fritidshem att kompensera för barns olika livsvillkor

[2017-10-16] Trots formulerade likvärdighetsideal riskerar fritidshem att upprätthålla och reproducera strukturella skillnader i barns liv. Boendesegregationen har gett homogena grupper vad gäller social bakgrund.

[Föräldraalliansen Sverige]

Helena Bergström: "Det kokar nu"

[2017-10-16] I sin nya film blandar Helena Bergström stora känslor med cirkus och ungdomlig energi. Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins tunga fall ekar över hela världen.

[Göteborgs-Posten]

Helena Bergström: "Det kokar nu"

[2017-10-16] Lyssna I sin nya film blandar Helena Bergström stora känslor med cirkus och ungdomlig energi. Jag ser så positivt på den unga generationen som kommer nu.

[Upsala Nya Tidning]

Antibiotikaresistenta gener har kartlagts

[2017-10-16] Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs Universitet har kartlagt flera hittills okända gener som gör bakterier motståndskraftiga mot den mest kraftfulla antibiotikan.

[Omni]

Lärarprogrammen hela universitetets ansvar

[2017-10-16] Hallå där Elisabet Nihlfors, professor i pedagogik med inriktning mot ledarskap, som blivit omvald som dekan för fakulteten för utbildningsvetenskaper. Vad händer inom fakulteten?

[Uppsala universitet]

Svensk detaljhandel lockar - handels startar kandidatprogram på engelska

[2017-10-16] Handels drar hösten 2018 igång sitt första engelskspråkiga kandidatprogram någonsin. Ett engelskspråkigt kandidatprogram inom detaljhandel tar Handelshögskolan i Stockholm ett steg närmare en internationalisering.

[Civilekonomen]

Borås vill ha ny polisutbildning

[2017-10-16] Borås stad kraftsamlar nu tillsammans med stadens högskola för att polishögskolan ska placeras i kommunen. Under dagen skickade de in intresseanmälan till regeringen och rikspolischefen där de skriver att de kan starta redan nästa år.

[SVT Nyheter]

Doktorn ordinerar naturlig supermat

[2017-10-16] Fakta Namn: Helena Nyblom Yrke: Medicine doktor i invärtes medicin samt specialistläkare inom psykiatri och författare.

[Kurera]

Utbildningsenheten på Göteborgs universitet först ut bland universitet med hbtq-certifiering

[2017-10-16] I september i år blev Utbildningsenheten på Göteborgs universitet hbtq*-certifierad. Därmed är Göteborgs universitet det första universitetet i Sverige som har en del av sin verksamhet certifierad.

[Medarbetarportalen]

Nytt medicinskt forskningscenter öppnar i Lund

[2017-10-16] På måndagen invigs Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund. Forskningens fokus inriktas på regenerativ medicin.

[SVT Nyheter Skåne]

Fetma ökar kraftigt bland barn i hela världen

[2017-10-16] På fyrtio år har barnfetman i världen blivit tio gånger så vanligt. Om trenden håller i sig kommer fetma bli vanligare än undervikt i världen inom bara några år, enligt forskning i tidskriften The Lancet.

[NetdoktorPro]

Lokala specialiteter lockar turister

[2017-10-16] Den lokala maten sätter mindre orter på kartan och lockar turister, enligt experterna. Lokala specialiteter som löjrom, ost och knäckebröd bygger starka varumärken.

[Norrbottens-Kuriren]

Nyhetssvepet måndag 16 oktober

[2017-10-16] Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter De senaste artiklarna från BioStock BrainCool utökar samarbetet med SHL/HockeyAllsvenskan till totalt 13 föreningar,

[BioStock]

Så styrs restauranggästen rätt

[2017-10-16] Här är knepen till att få restauranggästen att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, enligt en ny doktorsavhandling i beteendeekonomi.

[Fast Food Magazine]

Manliga och kvinnliga läkarstudenters olika erfarenheter påverkar karriärplaner

[2017-10-16] Trots att det har varit en jämn könsfördelning på Sveriges läkarprogram i mer än 30 år kvarstår en könssegregering där män är överrepresenterade inom många kirurgiska specialiteter och på ledande positioner.

[Umeå universitet]

Frikänd från brott mot efterforskningförbud

[2017-10-16] Hovrätten frikänner en tidigare prefekt vid Göteborgs universitet från brott mot efterforskningsförbudet. Prefekten fälldes tidigare i år av tingsrätten.

[Publikt]

Använd DNA-teknik i jakten på invasiva arter

[2017-10-16] Främmande arter är ett hot mot den biologiska mångfalden och kan ha vittgående ekonomiska effekter. Tidig upptäckt är avgörande för att kunna åtgärda problemet och här öppnar modern DNA-teknik nya möjligheter att upptäcka främmande arter.

[Göteborgs-Posten]

Oatly: Kommer trampa på ömma tår

[2017-10-16] Mjölkindustrin vs. Oatly. Game over med tillägget Not, så lyder copyn i helsidesannonsen i bland annat Dagens Nyheter fredagen den 20 november 2015. Dagen innan har Svensk Mjölk vunnit mot Oatly i marknadsdomstolen efter en över ett års tid lång

[Dagens Media]

Pressinbjudan 18 oktober 2017: Att möta människor som flytt

[2017-10-16] Många medarbetare i kommunerna har mött och möter nya utmaningar när antalet asylsökande och personer med uppehållstillstånd ökar.

[Regionförbundet Jönköpings län]

Hamlet Pharmas Styrelse

[2017-10-16] Hamlet: Hamlet Pharmas Styrelse Se pressmeddelande Som framgår av kallelsen till Hamlet Pharma ABs årsstämma föreslås att Helena Lomberg väljs in som ny ledamot i bolagets styrelse.

[AktieTorget]

Många nya gener för antibiotikaresistens

[2017-10-16] Genom att analysera mycket stora mängder DNA har forskare från Chalmers och Göteborgs universitet beskrivit 76 nya typer av resistensgener.

[Kemivärlden Biotech]

PExA förstärker med spetskompetens

[2017-10-16] PExA: PExA förstärker med spetskompetens Se pressmeddelande PExA AB ("PExA") som utvecklar och kommersialiserar ett forskningsinstrument som möjliggör icke-invasiv insamling av biologiskt material från de små luftvägarna i syfte att

[AktieTorget]

Sandells sånger gör gott

[2017-10-16] Av Pernilla Alsen. MJÖLBY. Alla kyrkor i Mjölby har gått samman för att tillsammans anordna en välgörenhetskonsert till förmån för kyrkornas sociala arbete i Mjölby på diakonicentret "Hörnan" och Ria.

[Östgötatidningen]

Antibiotikaresistenta gener kartlagda

[2017-10-16] Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs Universitet har tillsammans kunnat kartlägga flera hittills okända gener. Gener som gör bakterier motståndskraftiga mot den mest kraftfulla antibiotikan.

[Barometern]

Antibiotikaresistenta gener kartlagda

[2017-10-16] Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs Universitet har tillsamman...

[Sydsvenskan]

Styrelseledamot gav sina egna barn jobb

[2017-10-16] En förening för funktionsnedsatta i Karlstad, som får stora bidrag, anklagas nu för jäv och toppstyre. Bland annat har en styrelsemedlems båda barn anställts i föreningen.

[Sveriges Radio Värmland]

Tips! Chatta och håll videosamtal med dina kollegor

[2017-10-16] Alla medarbetare har tillgång till chatt och videosamtalsprogrammet Skype för företag. Skype för företag (tidigare Lync) är ett program som du kan använda för chatt, röst- och videosamtal.

[Medarbetarportalen]

Analyser: M:s nya politik siktar mer mot SD än S

[2017-10-15] Flera av de beslut som klubbats på Moderaternas partistämma under helgen ligger nära de frågor som SD-väljare prioriterar. Det visar en analys av besluten som SvD:s Claes Lönegård har gjort.

[Omni]

Moderaternas nygamla politik går hem hos SD-väljare

[2017-10-15] ANALYS | Med hårdare straff, stramare asylpolitik och tiggeriförbud kan Moderaterna locka tillbaka besvikna väljare som gått till Sverigedemokraterna. Men besluten på M-stämman gör det svårare att vinna över socialdemokrater.

[Svenska Dagbladet]

Går det att köpa lycka?

[2017-10-15] Människor som lever i de nordiska länderna är några av de lyckligaste i världen....

[Dagens Nyheter - Login]

Ny studie: Tjänstemännen vill ha mer makt

[2017-10-15] De kommunala tjänstemännen vill ha mer makt över beslutsfattandet. Det visar en färsk studie. - En slutsats man kan dra är att allt fler tjänstemän känner att politikerna styr i allt högre grad.

[Norrbottens-Kuriren]

Avgörande att bli tagen på allvar

[2017-10-15] Han valde bort juristbanan för att studera filosofi. Med stöd av Sartre, Freud och en mängd andra filosofer från Platon till Judith Butler, tänker och skriver han sig igenom såväl historiska som samtida problem.

[ETC Göteborg]

Jakob Sjöberg vill rena vatten - med hjälp av krabbskal

[2017-10-15] Byggarbetsplatser släpper ifrån enorma mängder förorenat vatten. Trots hårda direktiv från EU har vattenreningen släpat efter i Sverige. Det vill Jakob Sjöberg ändra på - med hjälp av krabbskal.

[Göteborgs-Posten]

Lokala maten lyfter mindre orter

[2017-10-15] Lokala specialiteter sätter mindre svenska orter på kartan. Populära varor som l...

[Helsingborgs Dagblad]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?