Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Förslaget till statsministern: Inför skoluniform

[2017-03-26] Hovåstjejerna Bianca Fall och Isabella Lundberg tröttnade på modefixering och krav på märkeskläder. De sa ifrån och skickade brev till högsta instans - Stefan Löfven.

[GöteborgDirekt]

Expertens tips: Så blir du lycklig

[2017-03-26] Pengar? Makt? Yoga? Många undrar nog hur man egentligen blir lyckligare. Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, har inget enkelt svar - däremot några tips för en lyckligare vardag.

[SVT Nyheter]

Här är vårsalongens bästa konstnär

[2017-03-26] Verken fascinerade den namnkunnige juryn: "En självklar kandidat" Hallands konstförenings vårsalong har vernissage på söndagen.

[Hallandsposten]

Självkörande fordon - hot eller möjlighet?

[2017-03-26] Utsatta människor i samhället som är försatta i politisk fattigdom skulle kunna ges helt nya möjligheter för delaktighet och tillgänglighet genom framtidens autonoma fordon i transportsystemet.

[Östra Småland]

Har du varit utsatt för en nudge?

[2017-03-26] Trodde du att den vegetariska lunchen var ditt eget val? Eller att du slängde skräpet i papperskorgen för att du månar om miljön? Det är långt ifrån säkert. Du kan ha varit utsatt för en nudge.

[Göteborgs-Posten]

Per Gross ger konsert på Spira

[2017-03-26] På tisdag kommer Per Gross till Spira för att ge en lunchkonsert tillsammans med Smålands musik och teaters pianist Kerstin Jansson. Kerstin Jansson spelar även cembalo.

[Jnytt]

"En del tycker att det är lite läskigt"

[2017-03-26] Hör robotar hemma i klassrummen? Det tycker forskaren Wolmet Barendregt. Hon har tidigare varit med och arbetat fram en geografirobot. Nu är det dags för nästa robot.

[Göteborgs-Posten]

Fenologiväktaren håller pollenkoll

[2017-03-26] Redan på juldagen noterade han det första blommande hasselträdet, och snart tror han sig kunna rapportera in den första björkblomningen. Niclas Wahlgren är en av Blekinges få fenologiväktare.

[SVT Nyheter Blekinge]

Framtidens vård redan i Göteborg

[2017-03-26] Samtidigt som både personal och patienter larmar om läget inom vården är en enorm förändring på väg att ske i det tysta.

[Göteborgs-Posten]

Stoppa påstridiga föräldrar - låt lärarna göra sitt jobb

[2017-03-26] Elevernas föräldrar håller på att bli lärarnas största arbetsmiljöproblem. Skollagen måste bli tydligare med att det är lärarna som ansvarar för undervisningen - ingen annan, skriver Christer Nylander (L) och Helene Odenjung (L).

[Göteborgs-Posten]

Sveriges första universitetsguider hamnar i Göteborg

[2017-03-25] I höst börjar de första guidestudenterna på Göteborgs universitet - på den första universitetsutbildningen för guider i Sverige.

[SVT Nyheter Väst]

Därför är vi så smarta i Linköping

[2017-03-25] Upp med näsan i vädret. Håll huvudet högt. Linköpings invånare är bland de smartaste i landet.

[Östgöta Correspondenten]

Lika för alla - eller mer till vissa?

[2017-03-25] Fokus Att det finns stora problem med likvärdigheten i svensk skola är de flesta överens om. Men alla definierar inte begreppet på samma sätt.

[Lärarnas Tidning]

VM-hjälten från 1958 minns tillbaka

[2017-03-25] Familj Reino Börjesson Ålder: 88 år Bor: Morkullan i Furulund Familj: Sambo med Lilian, två döttrar, Linda och Angeli och fyra barnbarn Fotbollsmeriter: VM-silver 1958, 10 a-landskamper Favoritlag: Jonsereds IF,

[Partille Tidning]

Här är modeorden inom svensk politisk debatt

[2017-03-25] Oro, systemkollaps, ordning och reda. Det här är några av modeuttrycken inom den svenska politiska debatten just nu. Mycket bottnar i Sverigedemokraternas framgångar.

[SVT Nyheter]

Västsverige tappar i kampen om snabbtågen

[2017-03-25] Nu står det klart att nästa etapp i arbetet med att bygga ut satsningen på höghastighetståg byggs i Skåne. - En katastrof för Västregionen, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.

[SVT Nyheter]

Rebecca Weidmo Uvell: Mitt mål är att skapa ilska

[2017-03-25] Twitters enfant terrible har sedan hon tog plats i debatten haft ett enormt genomslag, lika hyllad som hatad.

[Resumé]

"Mår definitivt inte bra när jag tvingas tänka"

[2017-03-25] GÖTEBORG/STOCKHOLM. Idrotten blundar för sexuella övergrepp. Det menar Patrik Sjöberg. Sex år efter avslöjandet - att friidrottstränaren Viljo Nousiainen utnyttjade sin adept - dyker nya fall upp i svenska idrottsklubbar.

[GT]

Få behöriga lärare på utsatta skolor

[2017-03-25] Andelen behöriga och legitimerade lärare i grundskolan minskar. Men siffrorna skiljer sig stort mellan olika skolor inom Göteborg - tuffast är det för skolor i utsatta områden.

[Göteborgs-Posten]

Jakob känner sig som en vinnare på spåret

[2017-03-25] När Jakob Mårdbrink var liten drömde han inte om grävskopor eller brandbilar. Allt han tänkte på var spårvagnar. I dag kör han veteranvagnarna i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Forskare: Sverige har haft fel fokus i det regionala biståndet till Afrika

[2017-03-25] Sverige har länge haft ett allt för ensidigt fokus på att bygga upp afrikanska regionala organisationer som Afrikanska unionen (AU).

[OmVärlden]

Numera kallar jag SVT för Fejknews

[2017-03-24] SVT sände den 23/3 ett reportage om mig där påståenden var serverade som sanningar. Reportaget vinklades så att det skulle framstå som att jag varit med om en konkurs av ett åkeri vilket är rena lögnen.

[Kristianstadsbladet]

Sören Holmberg: "Finns bara två regeringsalternativ"

[2017-03-24] Det finns bara två regeringsalternativ om det vore riksdagsval i dag. Alliansen regerar med stöd av SD - eller en koalitionsregering med flera partier.

[Bohusläningen]

"Musikforskare ägnar för lite tid åt populärkultur som Sven-Ingvars"

[2017-03-24] När Sven-Erik Magnusson dog ville vi prata med en Sven-Ingvars-forskare. För det borde ju finnas för ett så brett älskat band som varit igång i mer än 60 år. Men vi hittade ingen.

[Sveriges Radio P1]

Linköping startar utbildning inför kunskapsprovet / 24 MAR 2017

[2017-03-24] Linköpings universitet startar i april en tioveckors introduktionsutbildning inför det medicinska kunskapsprovet, som är en del av vägen till svensk läkarlegitimation för läkare utbildade utanför EU/EES.

[Läkartidningen]

Plötsligt är alla konstkritiker

[2017-03-24] Jihadisten" upprör många innan de ens sett pjäsen. Det fördummar samtalet.

[GT]

S verkar blunda för ett klassamhälle i välfärden

[2017-03-24] På oklara grunder tror Henrik Ekelund (M) att synen på den gemensamma välfärden förblir densamma oavsett hur stora förändringar som sker, till exempel att 650 000 personer i dag kan köpa sig före i vårdkön, skriver John Lapidus.

[Göteborgs-Posten]

Roland Åkesson (C) börjar jobba med miljöfrågor

[2017-03-24] Roland Åkesson, som snart slutar som kommunalråd i Mönsterås, blir ny ordförande för "Kalmarsundskommissionen". "Kalmarsundskommissionen" genomför insatser för att förbättra miljön i Kalmarsund.

[Sveriges Radio Kalmar]

Ny insikt om dygnsrytmen ökar förståelsen för åldrandet

[2017-03-24] Störningar i dygnsrytmen kan öka risken både för cancer och för att åldras för tidigt.

[Medicinsk access]

Världspremiär för film om att prata utan ord

[2017-03-24] Visas på mässa för unika behov. Hur talar man utan ett språk? På Leva & Fungera-mässan är det världspremiär för filmen Ett gott samspel om hur man kommunicerar med personer med grav intellektuell funktionsnedsättning.

[Vårt Göteborg]

Äntligen fredag!

[2017-03-24] Veckans sista arbetsdag firar vi med fika, högre volym på radion, lyxigare lunch. Eller som företaget Better Business - med galna utklädningsteman. Blåbärssoppa, solbullar och gelégodis står uppdukat denna morgon på företaget Better Business.

[Kollega]

Musik gynnsamt för elevers språkutveckling

[2017-03-24] En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att elevers språkutveckling kan förbättras genom att kombinera svenskundervisning med musik. Synen på svenskämnet i skolan har förändrats över tid.

[SVT Nyheter]

Hon får stipendium och ställer ut i Tranås

[2017-03-24] Amanda Selinder kommer att ställa ut på Eriksbergs museum. Den 25 april ställer Amanda Selinder ut på Eriksbergs museum. Utställningen pågår en månad och det här är första gången som hon ställer ut i Tranås.

[Tranås-posten]

Anslag till in- och utresande postdokar i Wallenbergs matematikprogram

[2017-03-24] Årets anslag från Wallenbergs matematiksatsning går till 13 matematiker, däribland David Witt Nyström som får medel för att rekrytera en postdoktor och Dmitrii Zhelezov som får medel för postdoktoral tjänst i utlandet.

[Chalmers]

Jörgen Tholin kandidat till prorektortjänst vid Högskolan i Borås

[2017-03-24] Universitetsdirektör Jörgen Tholin är förslagen att bli ny prorektor vid Högskolan i Borås. Den nye prorektorn beräknas tillträda sin tjänst efter sommaren.

[Medarbetarportalen]

Här hittar du helgens bästa nöjen

[2017-03-24] Joakim Åhlunds nya stjärnor, känd komiker, bra konst och instagramprofiler lockar. Konst: chans till kap på vårsalong Den konstintresserade har en fullspäckad helg framför sig.

[Hallands Nyheter]

Pasi Välimaa taiteilee raidoilla

[2017-03-24] Kuuntele Kohtauspaikkaa kello 9-12! Pasi Välimaa taiteilee raidoilla Julkaistu 1 av 3 Pasi Välimaa luo silkkiraidoilla. Foto: Kirsi Blomberg SR/Sisuradio 2 av 3 Pasi Välimaan silkkityöt ovat sadoista liuskoista koottuja.

[Sveriges Radio Sisuradio]

Svidande snygg utställning med finskt måleri

[2017-03-24] Är det en apa? Det är lätt att förlora sig i blickens sugande sorgsna svärta. Dragningskraften i Hannaleena Heiskas mänskliga djurporträtt bara växer i takt med att färgen tycks lösas upp.

[Helsingborgs Dagblad]

Patienten lämnas utanför i nya patientlagen

[2017-03-24] Svensk sjukvård har hög medicinsk kompetens och klarar att behandla allvarliga sjukdomar med goda resultat, men tyvärr saknas ofta patientperspektivet.

[Svenska Dagbladet]

Disputation: Christian vill bidra till större förståelse av förbättringsarbete i vården

[2017-03-24] Den traditionella professionella styrningen av vården är inte i samklang med den nyare och mer managementinriktade styrningen. Det beror på olikheter i prioriteringar och värderingar.

[Högskolan i Skövde]

Jonsson Reuter Söderqvist spelar i Åre gamla kyrka

[2017-03-24] Lördag 25 mars blir det modern svensk folkmusik med bluegrassdoftande jazzinfluenser i Åre gamla kyrka. Det är trion Jonsson Reuter Söderqvist som bjuder på konsert med fri entré.

[Östersunds-Posten]

Psykiatrisk diagnos för transpersoner på väg att tas bort

[2017-03-24] Transpersoner ska inte längre ses som sjuka i kontakten med vården. Det är en viktig seger för transrörelsen, säger genusforskaren Erika Alm.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Blivande sjuksköterskan Anton väljer yrke med stor variation

[2017-03-24] Anton Sjöblom är snart färdig med utbildningen till sjuksköterska. Valet av utbildning kom han fram till utifrån att han alltid velat jobba med människor och att det är ett yrke med stor variation.

[Högskolan i Borås]

Svensk Bokkonst 2016 - I köket hos Maj av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn är juryns favorit

[2017-03-24] Foto: Jens Östman. I köket hos Maj av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn är juryns favorit bland de 25 vinnarna i Svensk bokkonst 2016. Det stod klart under vernissaget på Kungliga biblioteket under torsdagskvällen.

[Aftonkuriren]

Projekt för integration

[2017-03-24] Folktandvården i Arvika är öppna för nya intryck. Det visar ett projekt där tandläkare med utländsk bakgrund ges möjlighet att komplettera sin utbildning till svenska förhållanden.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Nollvisionen som gick upp i rök

[2017-03-24] Barnvräkningar För tio år sedan lanserade alliansregeringen en nollvision: Inga barn skulle längre vräkas från sina hem.

[Dagens Arena]

Barnvräkningar - toppen på ett isberg

[2017-03-24] BARNVRÄKNINGAR Förra året vräktes hälften så många barn som 2008. Men många av de barn som tvingas lämna sina hem syns inte i statistiken. Vräkningarna är förmodligen bara toppen på ett isberg, säger professorn i sociologi Sten-Åke Stenberg.

[Dagens Arena]

Professor: Nollvisioner signalerar handlingsförlamning

[2017-03-24] Barnvräkningar Nollvisioner har blivit ett alltmer populärt styrmedel bland politiker. Ett uttryck för politisk handlingsförlamning, säger Stig Montin, professor i offentlig förvaltning.

[Dagens Arena]

"Kommer aldrig boxas för förbundet igen"

[2017-03-23] Ida Lundblad i stor intervju om besvikelsen efter OS-petningen Hon gick från att vara svenskt OS-hopp till att sluta med boxningen. Smällarna från boxningsförbundet och SOK blev för hårda för Ida Lundblad - som tröttnade och la av.

[Västgöta-Bladet]

Välmeriterad sjuksköterska får årets Silviastipendium

[2017-03-23] Fr.v. Claes Dinkelspiel, professor Maria Eriksdotter, Drottning Silvia, docent Helle Wijk och Wilhelmina Hoffman, chef för Silviahemmet. För första gången har Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium tilldelats en sjuksköterska.

[Svenskt demenscentrum]

Framtiden för public service

[2017-03-23] Hur ser medielandskapet ut i den nya digitaliserade världen? Vilken roll ska public service ha? Public service-företagen betonade sitt ansvar att vara trovärdiga, nå ut i hela landet och ha en mångfald.

[SVT Nyheter]

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare.

[2017-03-23] I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- och långdistans från hela landet för en träningsträff i Göteborg.

[Svenska Friidrottsförbundet]

Skador efter förlossningen - detta kan hända

[2017-03-23] Många kvinnor drabbas av skador i och med förlossningen. Medan vissa skador ger direkta symtom, skapar andra problem först längre fram i livet. Men många av skadorna går att åtgärda.

[Dagens Nyheter]

Nära att utvisas - nu delar han scen med Jane Walerud

[2017-03-23] I somras såg det ut som att Erlang-programmeraren Bruce Yinhe skulle utvisas från Sverige. Nu står det klart att han får stanna - i alla fall ett tag till.

[DiGITAL]

Hon startar upprop mot hakkorskonst

[2017-03-23] Extremt oansvarigt." Litteratur- och teatervetaren Sandra Grehn uppmanar till bojkott av Sjöfartsmuseet om de inte stoppar Emil Carlsjös hakkorsformade skulptur från att uppföras utanför museet.

[Göteborgs-Posten]

De får forskningsstipendier

[2017-03-23] Journalistfonden har utsett tre nya forskningsstipendiater.

[Medievärlden]

Helena Rosén Andersson från Lindahl advokatfirma utsedd till nytt justitieråd

[2017-03-23] Helena Rosén Andersson, advokat och delägare på Advokatfirman Lindahl, har idag av regeringen utnämnts till justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen med start den 2 oktober 2017.

[Offentliga Affärer]

Öppen utfrågning om framtidens public service

[2017-03-23] Öppen utfrågning 23 mars 2017 Öppen utfrågning om framtidens public service Kulturutskottet håller en öppen utfrågning på temat Framtidens public service.

[Riksdagen]

Drottningen vid Silviahemmets Stora Inspirationsdag

[2017-03-23] Onsdagen den 22 mars närvarade Drottningen vid Silviahemmets Stora Inspirationsdag i Stockholm. Silviahemmet bjuder varje år in till en inspirationsdag för dem som arbetar med personer med demenssjukdom.

[Sveriges Kungahus]

Extra vitamindos kan inte förhindra alzheimer

[2017-03-23] Tillskott av vitamin E eller selen kan inte förebygga Alzheimers sjukdom, enligt en av de första långtidsstudierna på området som publicerats i tidskriften Jama Neurology. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin!

[Dagens Medicin]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?