Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Seminarium: Wikipedia för forskare

[2017-08-23] Välkommen till ett lunchseminarium om hur du kan använda Wikipedia i forskningskommunikation. Wikipedia är en av de 10 mest besökta webbplatserna i världen. Wikipedia är ett enkelt sätt att sprida forskningsresultat och nå en stor publik.

[Medarbetarportalen]

Propositionen som glömdes bort

[2017-08-23] Det var i början av maj månad som förre inrikesminister Anders Ygeman föredrog propositionen Nationellt mål och inriktning för funktionshinderspolitiken.

[Markbladet]

Så snabbt kan syrepumpar rädda Östersjön

[2017-08-23] Nedpumpat syre till Östersjöns döda bottnar skulle kunna få innanhavet att återhämta sig från övergödningen på 10-15 år. Det är slutsatsen i en ny vetenskaplig studie.

[Sveriges Radio Kalmar]

Kyrkovalet - det bortglömda valet

[2017-08-23] Drygt 5 miljoner har rätt att rösta i kyrkovalet i höst. Men få gör det. Bristen...

[Expressen]

Ny styrelseledamot i Hunton Fiber

[2017-08-23] Satsar på tillväxt i Sverige Hunton Fiber AS har stora tillväxtambitioner i Norden för sina lösningar för isolering av byggnader. För att säkra en stark utveckling på den svenska marknaden har Pierre Nyström rekryterats som ny styrelsemedlem.

[NTT Woodnet]

När vi sammanför vetenskap och konst kan vi tänka bättre

[2017-08-23] Krönika av Anders Omstedt, professor emeritus vid Göteborgs universitet, om behovet av att förändra undervisningen på de svenska universiteten så att konstnärligt tänkande kan integreras med vetenskapligt.

[Curie]

Förslag: Testa alla gravidas sköldkörtel

[2017-08-23] Nu föreslås att alla gravida kvinnor i Sverige ska testas för underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos. Snart kan även gränsvärdet för att inleda behandling höjas.

[Dagens Medicin]

Fortsatt långa väntetider vid prostatacancer

[2017-08-23] För två år sedan infördes ett så kallad standardiserat vårdförlopp som skulle korta väntetiderna för den som ska behandlas för prostatacancer. Men kollar man på statistiken så har det inte blivit någon större skillnad.

[Doktorn]

Få översätter arabisk litteratur

[2017-08-23] Det råder brist på översättare av arabiskskönlitteratur i Sverige - trots att det finns runt 155 000personer som talar arabiskai Sverige idag.

[Sveriges Radio P4]

Uppmana studenterna att kolla skräpposten efter e-post från universitetet

[2017-08-23] Viktig e-post från universitetet har fastnat i skräppostfilter. Uppmana studenter att kolla sin skräppostmapp så att de inte missar välkomstbrev och information från institutionerna.

[Medarbetarportalen]

Negativ rapportering om invandring vanligast

[2017-08-23] Negativa gestaltningar av invandring var vanligare än positiva gestaltningar i n...

[Helsingborgs Dagblad]

Bluffsköterska jobbade i ett halvår på Sahlgrenska Sverige 2017-08-23 07.11

[2017-08-23] Under ett halvår arbetade en kvinna som förfalskat en sjuksköterskelegitimation på en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets rättspsykiatriska avdelningar i Göteborg.

[Svenska Dagbladet]

Sakine Madon: Vifta inte bort relevant kritik mot medierna

[2017-08-23] Ledare Strömbäcks rapport säger inte mycket Har medierna gjort sitt jobb när det kommer till att rapportera om invandring?

[Sala Allehanda]

Fortsatt brist på studentbostäder

[2017-08-23] Enligt en ny undersökning kan studenter i 13 städer inte räkna med att få tag på en bostad under höstterminen.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

23 augusti: Nattens nyheter

[2017-08-23] Två män och två kvinnor misshandlades av flera personer sent på tisdagskvällen söder om Sundsvall. USA:s president Donald Trump talade tidigt på morgonen svensk tid under ett kampanjliknande massmöte i Phoenix, Arizona.

[SVT Nyheter]

Färre gamla drabbas av demens

[2017-08-23] - Mellan 1986 och 2008 minskade demensförekomsten från 30 % till 22 % bland 85-åringar, säger professor Ingmar Skoog.

[Senioren]

Ellen och Bengt till Giresta kyrka

[2017-08-23] Violasten Ellen Nisbeth fick 2014 Giresta Kyrkas stipendium från Anders Walls Stiftelser. Denna mycket skickliga och välmeriterade musiker kommer till Giresta kyrka den 26 augusti i en konsert tillsammans med pianisten Bengt Forsberg.

[Enköpings-Posten]

Bluffsköterska arbetade ett halvår

[2017-08-23] En kvinna som förfalskat en sjuksköterskelegitimation jobbade ett halvår på en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets rättspsykiatriska avdelningar i Göteborg, skriver GP.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Bluffsköterska arbetade ett halvår

[2017-08-23] En kvinna som förfalskat en sjuksköterskelegitimation jobbade ett halvår på en a...

[Helsingborgs Dagblad]

Bluffsköterska arbetade ett halvår

[2017-08-23] En kvinna som förfalskat en sjuksköterskelegitimation jobbade ett halvår på en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets rättspsykiatriska avdelningar i Göteborg, skriver GP.

[Piteå-Tidningen]

Ny hjärnforskning visar nyföddas förmåga att uppleva smekningar

[2017-08-23] Ny hjärnforskning på spädbarn visar att de, redan när de är åtta veckor gamla, reagerar olika beroende på vad de får för slags smekningar. Det visar en studie från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter]

Ny rapport i dag. Negativa inslag klart vanligare än positiv...

[2017-08-23] Under de senaste åren har frågan om nyhetsmediernas rapportering om invandring v...

[Dagens Nyheter]

Rödgrönt plus beror på usel allians

[2017-08-22] De rödgröna bör inte gnugga händerna över dagens DN/Ipsos. Överläget i opinionen...

[Dagens Nyheter - Login]

Fysioterapeuter från Uppsala nominerade till årets bästa: "Jag är stolt"

[2017-08-22] I samband med Internationella Fysioterapins Dag den 8 september utses också årets årets fysioterapeut av förbundsstyrelsen. Bland de nominerade finns två från Uppsala.

[24 Uppsala]

Nyföddas hjärnor gör skillnad på smek och smek

[2017-08-22] Förmågan att skilja på olika sorters smekningar mot huden finns redan i väldigt tidig ålder. Det framgår av en studie vid Sahlgrenska akademin där blodtillförseln i hjärnan på 6-10 veckor gamla spädbarn undersökts.

[Forskning.se]

Många vill sefarmaceut i hela receptkedjan

[2017-08-22] Ett absolut nödvändigt förslag som vi helhjärtat står bakom. Ett mycket dåligt förslag som vi beklagar att det över huvud taget letade sig in i utredningen. Utredningsförslaget om farmaceuter i hela receptkedjan på apotek väcker känslor.

[Svensk Farmaci]

Osäker framtid för unik fruktodling i Ausås

[2017-08-22] Frågan om vad som ska hända med Ingvar Greens unika fruktodling ska upp till dis...

[Helsingborgs Dagblad]

Dyrbar färd mot ett cancerfritt liv

[2017-08-22] I kampen mot prostatacancern sökte Håkan Wästeräng vård på en privat specialistklinik i Finland. Behandlingen har troligtvis förlängt hans liv, men samtidigt kostat honom 650 000 kronor som Försäkringskassan inte ersätter.

[TTELA]

Pierre Nyström ny styrelseledamot i Hunton

[2017-08-22] Hunton Fiber AS har stora tillväxtambitioner för sina miljövänliga och energieffektiva byggnadslösningar i Norden.

[Svensk Byggtidning]

Foto: Anna-Lena Lundqvist

[2017-08-22] Aferdita Bajrami städar Världskulturmuseet i Göteborg. Hon stortrivs på jobbet.

[Sekotidningen]

Danskarna sliter minst för köttfödan

[2017-08-22] Danskar kan köpa mest kött per arbetad timme. Även i Sverige får vi relativt mycket kött för pengarna, det visar en undersökning från en brittisk cateringfirma.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

Granska märkningarna med kritisk blick

[2017-08-22] Certifiering Certifieringar kan vara ett sätt att konkurrera om både elever och lärare. Men effekten på verksamheten är svår att belägga vetenskapligt.

[Chef & Ledarskap]

Skulle du sätta dig i en självkörande bil?

[2017-08-22] Knappt 30 procent av svenska folket kan tänka sig att använda ett självkörande fordon. Ännu färre tror på robotar inom äldrevården. Det visar en undersökning som forskning.se låtit göra. Digitaliseringen är på god väg in i vårt samhälle.

[Forskning.se]

Att forska i extrem miljö

[2017-08-22] En långväga forskningsresa under tuffa omständigheter - men samtidigt rätt bekvämt. Zoofysiologen Michael Axelsson kom nyligen hem från sin åttonde tur till Antarktis, denna gång för att studera isfiskar.

[Curie]

Kultrunytt: brist på översättare från arabiska till svenska. Direktsänd ockupation av tysk kolgruva.

[2017-08-22] Troja Scenkonst direktsänder sex dagars Disobedience live, en ockupation av Europas största källa till koldioxodutsläpp. Få titlar översätts från arabiska, brist på översättare är en flaskhals.

[Sveriges Radio P1]

Torsk var handelsvara redan under vikingatiden

[2017-08-22] Foto: Göteborgs universitet DNA-analys av arkeologiska fiskben avslöjar att torsk var en handelsvara redan på vikingatiden. Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

[Aftonkuriren]

Fler vill gå med i kyrkan

[2017-08-22] Efter att medier förra året rapporterat om dyra resor bland höga chefer inom utlandskyrkan, nådde antalet utträden ur Svenska kyrkan rekordnivåer. Inför det kommande valet ses däremot en ökning i antalet som vill gå med.

[Helagotland]

Få översätter arabisk litteratur

[2017-08-22] Det råder brist på översättare av arabisk skönlitteratur i Sverige - trots att det finns runt 155 000 personer som talar arabiska i Sverige idag.

[Sveriges Radio P1]

Studie ska belysa kulturmiljön

[2017-08-22] I biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle görs en studie för att undersöka sambandet mellan välbefinnande och kulturmiljön.

[Mariestads-Tidningen]

Modell: Så snabbt kan syrepumpar rädda Östersjön

[2017-08-22] Nedpumpat syre till Östersjöns döda bottnar skulle kunna få innanhavet att återhämta sig från övergödningen på 10-15 år. Det är slutsatsen i en ny vetenskaplig studie.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Kan bygga närmare när bullerzon ändras

[2017-08-22] Nu godkänner Härryda kommun fastighetsbyggen närmare flygplatsen än vad som gällt tidigare. Men bullerexperten från Sahlgrenska akademin ifrågasätter det ändrade förhållningssättet. - Att höja riktvärdet för buller är ett steg i fel riktning.

[Göteborgs-Posten]

Vården vid armfraktur kan bli bättre

[2017-08-22] Äldre som drabbas av armfrakturer opereras onödigt ofta och bemötandet i vården brister, visar en ny rapport från SBU. Med personcentrerad vård finns det mycket som kan bli bättre, säger omvårdnadsforskaren Lars- Eric Olsson.

[Vårdfokus]

Efter politiska kritiken - Gustavo Dudamels turné ställs in

[2017-08-21] Göteborgs symfonikers förre chefdirigent, Gustavo Dudamel, har kritiserat regeringen i sitt hemland Venezuela.

[Göteborgs-Posten]

Hoppas på ökad tolerans

[2017-08-21] Nazistiska och högerextrema rörelser blir allt mer synliga runt om i världen, Sverige och Värmland. Det ökar behovet av motkrafter. - Förhoppningen är att få fler kommuner i Värmland som hoppar på det här, säger Peter Sundin.

[Värmlands Folkblad]

Ensemblen på plats för musikalen Annie

[2017-08-21] MusiNu har repetitionerna av Annie dragit i gång på allvar. Säffle-Tidningen var med när de sista artisterna presenterades för media.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Hästar allt vanligare i miljövänlig naturvård

[2017-08-21] Att använda hästar i naturvårdsinsatser blir allt vanligare. Det har sina fördelar. Natursidan var med under en dags slåtter tillsammans med nordsvenskarna Carltex och Boyar.

[Natursidan]

Kyrkboden får nytt tak inför 800-årsdagen: "Att en sådan byggnad finns bevarad är något enastående"

[2017-08-21] 5 000 nyhuggna takspån ska läggas efter konstens alla regler Restaureringen av Ingatorps kyrkbod är inne i sin slutfas. Den 800 år gamla byggnaden ska få ett nytt spåntak som läggs efter konstens alla regler.

[Smålands-Tidningen]

News flash: Politikerna är smartare än de flesta av oss Johanna Rickne / Docent vid Stockholms universitet

[2017-08-21] Krönika När vi forskare följer folkvalda svenska politiker under de senaste 30 åren visar de sig vara både smarta och representera olika samhällsgrupper, skriver Johanna Rickne i sin krönika.

[Arbetsvärlden]

50 000 besökare på Kata gård

[2017-08-21] Nya Kata Gård i Varnhem har blivit en riktig besöksuccé under sommaren. Nyligen kom den 50 000:e besökaren till sevärdheten. Kata gård ligger på kullen ovanför klosterruinen.

[Skaraborgs Allehanda]

Vem tar vid efter Ygeman?

[2017-08-21] Det var i början av maj månad som förre inrikesministern Anders Ygeman föredrog propositionen Nationellt mål och inriktning för funktionshinderspolitiken (Proposition 2016/17:188).

[Folkbladet]

Handelshögskolan har Sveriges mest nöjda studenter

[2017-08-21] De nöjdaste studenterna finns på Handelshögskolan i Stockholm. Det är också det lärosäte som har det största fokuset på studenternas anställningsbarhet, om man får tro en Universum-undersökning.

[Civilekonomen]

DN gratulerar: Nina Ulmaja, bokformgivare

[2017-08-21] Hon älskar bokstäver och har hjälpt både Lars Norén och Zlatan att hitta formen....

[Dagens Nyheter - Login]

Ny bok uppmärksammar 250 år av tryck- och yttrandefrihet i Sverige

[2017-08-21] Foto: Göteborgs universitet Förra året uppmärksammades 250 års jubileet av Sveriges tryck- och yttrandefrihetslag - den första i världen. Nu lanseras boken The Legacy of Peter Forsskål.

[Aftonkuriren]

Forskare: En tidsfråga innan en chef fälls

[2017-08-21] FOTO: Adobe Stock Lästid XX min Text Publicerat Forskare: "En tidsfråga innan en chef fälls" Sena jobbmejl och mycket övertid kan ta knäcken på de flesta.

[Chef]

DNA-analyser kan ge svar på frågor kring bronsåldersstads undergång

[2017-08-21] En utgrävning vid den stora bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke i närheten av Larnaca, Cypern, har gett nya resultat. - Fynden återspeglar ett kosmopolitiskt samhälle med vidsträckta kontakter, säger Peter M.

[Aftonkuriren]

Ännu ett skottdåd på söndagskvällen - en skadad

[2017-08-21] Söndagskvällens skottdåd utspelade sig i Herrljunga i Västergötland, en ort med knappt 4 000 invånare. Foto: Västgöten.

[Avpixlat]

Tydligare information till medarbetare

[2017-08-21] Ingången Om din anställning i Medarbetarportalen har förbättrats med tydligare innehåll som är relevant för alla medarbetare.

[Medarbetarportalen]

I höst har alla Joyvoice körer i Östergötland en gemensam konsert i SAAB Arena i linköping. Foto: Privat Matilda Ahl har fastnat för körsång och leder en av Joyvoice körer i Norrköping. Foto: Privat Nystarta hösten med körsång

[2017-08-21] I höst har alla Joyvoice körer i Östergötland en gemensam konsert i SAAB Arena i linköping. Foto: Privat Matilda Ahl har fastnat för körsång och leder en av Joyvoice körer i Norrköping.

[Norrköpings-Magazinet]

Rasar mot brister i förskolan

[2017-08-21] Barn som skadar sig, barn som är rädda för en arg pedagog och såriga rumpor på grund av slarviga blöjbyten, det är några av problemen som upprör föräldrar på en förskola i centrala Göteborg.

[GöteborgDirekt]

Möt Sveriges första Supernanny

[2017-08-21] Anna-Karin Wyndhamn från Tågarp är Sveriges första Supernanny. I åtta avsnitt får vi se henne hjälpa familjer som av olika anledningar har svårt att få familjelivet att gå ihop. Den 21 augusti sänds det första avsnittet.

[Skånska Dagbladet]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?