Aktuellt

Här hittar du senaste nytt från Göteborgs universitet. Evenemang och händelser som öppna föreläsningar, disputationer, föreställningar, konferenser, konserter och nyheter aktuella stipendier.

Till kalendern

• Anslag till in- och utresande postdokar i Wallenbergs matematikprogram

[2017-03-24] Årets anslag från Wallenbergs matematiksatsning går till 13 matematiker, däribland David Witt Nyström som får medel för att rekrytera en postdoktor och Dmitrii Zhelezov som får medel för postdoktoral tjänst i utlandet.

• Ny insikt om dygnsrytmen ökar förståelsen för åldrandet

[2017-03-24] Störningar i dygnsrytmen kan öka risken både för cancer och för att åldras för tidigt. Nu har forskare vid Göteborgs universitet påvisat en mekanism genom vilken ljuset kan påverka ett protein, peroxiredoxin, som visat sig viktigt för att de biologiska klockorna ska kunna fungera på rätt sätt.

• Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

[2017-03-24] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.