• Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

[2017-03-24] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

• Ny inriktning i forskningen kring biologiskt åldrande

[2017-03-24] Forskningen kring biologiskt åldrande behöver byta inriktning, från nuvarande fokus på enskilda beståndsdelar i cellerna till hur delarna kommunicerar med varandra. "Det här är kritiskt för att förstå åldrandet och bromsa åldersrelaterade sjukdomar", säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

• 3D-bioprintade mänskliga broskceller går att inplantera

[2017-03-23] Forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers har lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell, med hjälp av 3D-bioprinting. Resultaten hjälper till att föra utvecklingen närmare en möjlig framtid där det går att hjälpa patienter att få nya kroppsdelar med 3D-bioprinting.

• Nytt centrum för ryggmärgsskador etableras i Göteborg

[2017-03-23] En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.

• Vana och variation nyckelfaktorer för lyckad urinrörskirurgi

[2017-03-22] Kirurgiska ingrepp vid urinrörsförträngning - en sjukdom som drabbar främst män - kräver allt mer kunskaper och operationsvana för att resultaten ska bli bra. Det framgår av forskning vid Sahlgrenska akademin där totalt 569 utförda ingrepp studerats.