• Genterapi som skyddar mot viktökning och insulinresistens hos möss

[2017-08-23] Viktuppgången uteblev, trots större energiintag, och insulinkänsligheten ökade. Det är resultat av försök på möss som via genterapi getts förhöjda nivåer av proteinet BMP4 i en studie vid Sahlgrenska akademin, publicerad i Cell Reports.

• Nyföddas hjärnor gör skillnad på smek och smek

[2017-08-22] Förmågan att skilja på olika sorters smekningar mot huden finns redan i väldigt tidig ålder. Det framgår av en studie vid Sahlgrenska akademin där blodtillförseln i hjärnan på 6-10 veckor gamla spädbarn undersökts.

• Ny studie tillbakavisar att antidepressiva läkemedel inte fungerar

[2017-08-18] Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel är medicinskt verkningslösa avfärdas nu i en studie vid Sahlgrenska akademin. I en artikel publicerad i Molecular Psychiatry punkteras resonemanget om att det är psykologi som ligger bakom medicinernas antidepressiva effekt.

• Rehab på distans bra hjälp för hörapparatanvändare

[2017-08-15] Hörapparater som blir liggande, och folk som gissar sig fram eller drar sig undan när hörseln försämras - känns det igen? Forskning vid Sahlgrenska akademin visar att distansbaserad rehabilitering med övningar och tips kan göra stor nytta.

• Kristineberg firar 140 år

[2017-08-11] Sedan 1877 har forskare och studenter undersökt den marina miljön vid forskningsstationen Kristineberg utanför Fiskebäckskil i Bohuslän. I år uppmärksammas stationens historia genom historiska tillbakablickar samtidigt som det pågår ett arbete med att utveckla stationen till ett framtida forsknings- och innovationscenter.